Back to top

Kunne du tenke deg å laste ned Telegram?

En invitasjon (med noen reservasjoner)
  • Trykk her for å hoppe rett til hvorfor jeg synes Telegram er bra.
  • Eller trykk her for å hoppe rett til hvordan du kommer i gang (hvis du, forståelig nok, ikke gidder å lese en artikkel som blei alt for lang).

Apper for å ringe og skrive meldinger med venner og familie, er noen av de viktigste. Men likevel bruker vi lite tid på vurdere hvilke vi bruker.

Jeg har landa på at Telegram er et veldig godt alternativ! Jeg har hatt det som min meste brukte chatte-tjeneste en stund, siden jeg har ganske mange venner og familiemedlemmer der. Men jeg merker at jeg skulle ønske at enda flere hadde den, så jeg kunne bruke den til grupper som inkludere “alle”.

Denne saken er et forsøk på å …

  • forklare hvorfor den er god,
  • si litt om reservasjonene jeg likevel har (siden både appen og folka bak langt fra er perfekte),
  • og å vise hva man gjør hvis man vil gi den en sjanse.

Her er mine kriterier for en slik app:

  1. Ikke bruke data om meg, eller de jeg snakker med, til å servere reklame.
  2. Være tilgjengelig på alle platformer.
  3. Helst ikke være styrt av et av de største tech-selskapene, som allerede har himla mye makt.
  4. Være enkel å både komme i gang med og bruke, så man ikke må være teknisk anlagt for å få det til.
  5. Rett og slett være en god app — med både nyttige og morsomme funksjoner, for både tekst-, lyd-, og video-samtaler
Jeg har alltid bare brukt Telegram som en relativt enkel app for samtaler med venner og familie. Den har også funksjoner som dytter den i retning av å være et sosialt small, som store kanaler man kan følge, osv. Men jeg har aldri vært interessert i disse – og legger heldigvis ikke merke til dem i appen.

De mest aktuelle alternativene:

Tjenesten størst andel av nordmenn har tilgang på, må være Metas Messenger,1 mens alle med iPhone2 har tilgang på iMessage/FaceTime. iMessage er det du bruker hvis du sender meldinger med den vanlige Meldinger-appen, og snakkeboblene har blå farge. FaceTime er for lyd- eller video-samtaler over internett.3 Signal er en veldig god app for dem som har topp sikkerhet øverst på prioriteringslista.4

Men jeg vil nå gå igjennom kriteriene skrevet over, og si noe om hvorfor ingen av kandidatene, totalt sett, rekker helt opp, sammenlignet med Telegram.

Snapchat er også populært – og har flere gode kvaliteter. Men jeg synes ikke den er egna til å være bærebjelken når det gjelder kommunikasjon.

1) Ikke bruke data til reklame

En av hovedgrunnene til å ikke bruke Messenger, eller andre Meta-produkter, som Facebook og Instagram, er at de samler inn enormt mye brukerdata, som så brukes til å vise reklame.

👆🏻 Messenger-skjermbilde. Jeg er ikke så hypp på reklame rundt private samtaler…

Hverken iMessage, Signal eller Telegram gjør dette. 👍🏻

Men her er et viktig poeng: Legg merke til at kriteriet mitt ikke er at appen skal ha det ypperste innen sikkerhet og kryptering. Dersom jeg hadde ansett dette som veldig viktig,5 ville jeg gått for Signal – for den appen er sikrere enn både iMessage og Telegram.6

Kryptering vil si at meldingene er låst, så de ikke kan leses av folk uten nøkkelen. Dersom en samtale i tillegg er _ende-til-ende-kryptert_, er det kun samtale-deltakere som har nøkkelen. Men i de fleste tilfeller med Telegram og iMessage, har Telegram/Apple en kopi av nøkkelen. I teorien kan de bli tvunget til å oppgi denne, for eksempel av politiet.

Appens forretningsmodell er relevant

Messenger, og Metas platformer, tjener alle pengene sine på reklame – så har selvsagt insentiver i den retningen.

Hensikten med iMessage, er å få folk til å kjøpe av, og forbli hos, Apple. Så derfor gir de den bort gratis (med godt personvern) – men kun til dem med deres enheter.

Signal baserer seg på frivillige donasjoner – som jo i utgangspunktet er veldig fint!

Telegram baserer seg stort sett på å selge abonnement på Telegram Premium, som gir tilgang på ekstra kraftige funksjoner. Men frykt ikke: Gratis-versjonen har flere, og bedre, funksjoner enn alle de andre her på lista…

Jeg synes det er fint at Telegram har en bærekraftig forretningsmodell, som ikke baserer seg på sporing og reklame. Men jeg håper jo de ikke prøver å skvise for hardt for å få folk over på Premium!

2) Være tilgjengelig på alle platformer

iMessage og FaceTime er egentlig fine tjenester, med godt personvern – men de er bare tilgjengelige for folk med Apple-platformer. Og selv om jeg bruker dette, har jeg ikke lyst til å diktere hva andre velger. Derfor synes jeg ikke dette er et godt sted for ting som familie-gruppechatter.

Både Messenger, Signal og Telegram er tilgjengelig overalt. 👍🏻

3) Ikke styrt av de største tech-selskapene

Jeg er ikke så veldig glad i hvor mye innflytelse de største teknologi-selskapene har her i verden – så jeg prøver å bruke ting fra alternativer hvis jeg kan. Men jeg klarer jo selvsagt ikke å boikotte dem helt!

Og hovedgrunnen til at jeg i det hele tatt startet å se meg om etter alternativer til Messenger, var jeg starta å tenke: “Hva gjør jeg hvis Meta går over en streken og jeg virkelig ikke vil ha konto der – men alt av kommunikasjon er låst på plattformene deres?”

Så på dette punktet, ryker Messenger og iMessage (fra Apple).

Men når det er sagt, så så knuser Signal Telegram på å ha “sympatiske folk bak appen”. Signal drives av en fin (amerikansk) nonprofit-organisasjon, som gjør mye bra for folks personvern – mens Telegram har hovedkontor i Dubai, og primært eies av enslibrig milliardær.7

Så jeg gir ikke Telegram mer enn “godkjent under tvil” på dette kriteriet. Jeg tror jeg liker selskapet ca. like lite som Meta – men jeg foretrekker Telegram fordi de er mye mindre.

4) Være enkel

Til nå har Signal gjort det klart best når det gjelder kriteriene – men de ryker på de siste to kriteriene her… Den økte sikkerheten gjør den nemlig litt vanskeligere å bruke.8

Siden alle allerede har Messenger, så er jo på en måte dét enklest å komme i gang med. Du må heller ikke gjøre noe for å komme i gang med iMessage – men det er litt styrete at man ikke helt vet om man bruker dét (blå snakkebobler) eller vanlig SMS (grønne snakkebobler – og da mister man mange funksjoner) når man sender melding til en kontakt. Dette blir særlig komplisert med gruppechatter!

I daglig bruk er alle omtrent like lette å bruke. 👍🏻 Men noen ting er jo litt ulikt på hver av dem, så en ny app kan være litt uvant i starten.

5) Være god

Med tanke på hvor viktige slike meldings-apper er, synes jeg det er synd at “hvilken app folk allerede har installert” generelt veies mye tyngre enn hvor gode de faktisk er… Og selv om jeg vet det er litt tiltak å laste ned (enda) en ny app, så har jeg lyst til å gjøre oppmerksom på at det tross alt kun tar noen minutter. Og at det kan ha ganske mange positive følger!

Dersom en tjeneste har monopol, er det få insentiver for å investere mye i kvaliteten. Og dette synes jeg merkes svært godt på Messenger og iMessage. Signal er også ganske mange hakk dårligere i bruk enn Telegram – og er hovedgrunnen til at jeg ikke ender opp på å anbefale den. Men jeg har mye mer sympati for at Signal ikke er bedre – siden de er en mye mindre organisasjon, og det er mye vanskeligere å bygge ut funksjoner når appen også skal ha topp sikkerhet.

Med Telegram er det veldig tydelig at de er en underdog, som vet at de konkurrere mot hardt innarbeida vaner. Og at de dermed må bruke mye energi på å være best. Dersom du for eksempel bare har brukt Messenger, skjønner jeg at du kanskje ikke tenker at det er mye du har savna. Men jeg lover deg, som en som har brukt begge parallellt, så er det mange ting jeg savner når jeg må bruke Messenger, eller andre tjenester.

Noen ting som Telegram gjør bra

Åkei, denne sekvensen blei litt lang… Men jeg synes det er vanskelig å si “bare stol på meg – den er kjempebra”, uten å komme med eksempler!

Men om du ikke gidder å lese igjennom dette, kan du

  • trykke her for å komme til reservasjonene jeg har mot Telegram,
  • eller her for å komme til hvordan du kommer i gang.

Jeg har forsøkt å fokusere på funksjoner man kan få glede av selv om man ikke bryr seg så mye om slike apper, og selv om man ikke lever og ånder EDB. Men noen av disse er likevel litt avanserte. Derfor er jeg glad for at man ikke bruke disse, og at “basic” bruk likevel er lett!

Deling av bilder og video, med høy kvalitet

I en familie ønsker man ofte å dele bilder og videoer – men noen tjenester komprimerer dem så mye at kvaliteten blir fryktelig dårlig. SMS/MMS er verstingen, men Messenger forringer også kvaliteten mye.

iMessage er også god når det gjelder deling – men er altså bare tilgjengelig på Apple-enheter.

Med Telegram kan du velge om du vil sende med eller uten komprimering – og komprimeringa er såpass god at det ser bra ut selv da. Du kan dele filer med størrelse helt opp til 2 GB (2.000 MB) – mens du med Signal bare kan sende bilder opp til 8 MB og videoer opp til 100 MB.

God synkronisering, og snill med lagringsplass

I utgangspunktet lagres både meldinger, og ting du har delt, i skyen – som veldig raskt synkroniseres på tvers av enheter. Du kan også velge hvor mye lagringsplass du vil oppta på hver enhet. Hvis du har mye i skyen, bruker du mindre plass på enheten, men må laste ned ting igjen hvis du for eksempel skal finne fram et gammelt bilde.

Med Signal må du ha alt på enheten din. iMessage er heller ikke særlig smart med dette, og kan også fort ta opp veldig mye lagringsplass. (Messenger vet jeg lite om her.)

Telegram har også gode funksjoner for batteri-sparing, som kan kicke inn når du er på et egendefinert batterinivå.

Praktiske funksjoner for å dele plassering

Det går an å dele hvor man er – enten ett spesifikt sted, eller live (i valgfri tid). Da får man denne skjermen:

Jeg liker å bruke dette så folk, for eksempel, kan følge med på når jeg ankommer. Men den stiligste funksjonen er at hvis flere deler live-posisjon samtidig, kan man få varsel når den andre er 200 meter (eller annen avstand) unna!

Story-funksjon, a la Snapchat og Instagram

Som i mange andre apper, kan man legge ut story. Denne er ikke så spesiell, men er hyggelig at er der!

Man kan også velge hvem som kan se den, og om den blir lagra på profilen din eller ikke.

Mulighet for å tilpasse utseende

Dersom du ikke liker hvordan chattene ser ut, har du mange muligheter for å få dem til å se ut slik du vil.

Det går også an å sette ulike farger og bakgrunner på spesifikke samtaler.

Her kan du se hvordan mine chatter ser ut, i light mode og dark mode:

Mange nyttige meldings-muligheter

Det er flere en disse, så klart – men jeg har valgt ut noen. 👇🏻


Hvis du holder inne send-knappen, får du disse valgene:

Som B-menneske, så elsker jeg at jeg kan planlegge en melding og få den til å bli sendt på morgenen (i stedet for midt på natta, når jeg skriver den). Funksjonene kan også være nyttige dersom en melding ikke haster, men jeg vil få den “ut av systemet” (og ikke glemme den).

Emoji-effekter på meldinger er selvsagt ikke viktig – men er jo litt gøy!


Du kan også formatere teksten, men ting som fet skrift, kursiv, klikkbare lenker, og mer.

Det kan selvsagt bli litt for mye – men jeg synes oftere det gjør ting tydeligere, siden man kan utheve det man trenger, osv.

Man kan også sende både lyd- og video-meldinger, som man kan velge om mottakerne bare skal få høre/se én gang. Her vist gjennom noen reklame-videoer fra Telegram, men litt vel høyt tempo. 👇🏻

Ekstra gode gruppechatter

Hovedgrunnen til at jeg vil få flere familiemedlemmer på Telegram, er at gruppechatter er så bra der. Man kan også ha lyd- og video-samtaler med hele grupper av ganga!


For eksempel kan en vanlig gruppechat bli veldig rotete, hvis alle temaer skal berøres i samme tråd. Men i Telegram kan man lage ulike “Emner” i en gruppechat:

Her har jeg laga et eksempel på en inndeling man kan ha:

  • 🎄 Gaver – for å dele ting som ønskelister
  • 🏠 Samlinger – for å avtale å møtes
  • Hjelp og råd – for tech-support, praktiske spørsmål, osv.
  • 🧳 Minner – for å dele bilder etter en samling, gamle bilder man har funnet på loftet, osv.
  • # Generell prat – for øvrig kommunikasjon

Jeg synes slike inndelinger gjør det lettere at ting ikke forsvinner i en strøm av meldinger – men det er jo ikke krise om man ikke alltid legger ting “riktig”!

I både enkelt- og gruppechatter, kan man enkelt få oversikt over ting som har blitt delt:

Her kan du se jeg kan velge mellom å se medlemmer, media, filer, tale(meldinger), lenker og GIF-er.

Og hvis man har emne-inndelinga skissert over, kan man, for eksempel, velge om man vil leite igjennom bilder eller lenker for hele gruppa, eller bare for ett emne.

Men det er enda flere fordeler med slike emner:

Hvis et samtale-emne ikke er relevant for deg, er det fint å kunne dempe varsler for akkurat dette i en valgfri tid. Kanskje noen avtaler å møtes mens du er bortreist? Men det er fint at man ikke da må dempe varsler for andre emner.

Man kan også sette ulik meldings-lyd på ulike emner, hvis man ønsker.


En annen fin organiserings-mulighet, er at man kan lage mapper man kan legge samtaler i. Her er et skjermbilde av min mappe for “👨‍👩‍👧‍👦 Familie”, hvor jeg bare har enkelt- og gruppechatter med familiemedlemmer:


Telegram har også fine funksjoner for å lage avstemninger, som blant annet kan være nyttig om man skal finne dagen flest kan møtes i romjula!

Kjekt at man kan la svarene være anonyme, og at man kan velge om man svare mer enn ett alternativ eller ikke.

Det siste jeg vil vise nå, er bare en liten ting – men det er et eksempel på småting som Telegram gjør riktig, og som bidrar til en god total-opplevelse.

I Messenger, dersom noen har skrevet en lang melding, kan det være litt vanskelig å se hvem som har skrevet den, mens man scroller:

Det står et lite navn øverst, og profilbildet er nederst på meldinga.

I Telegram, så er alltid profilbildet ved siden av meldinga – som vist på denne videoen:

Likevel enkel å bruke

Jeg vet jeg nå har vist mange, kanskje litt avanserte, funksjoner. Derfor vil jeg likevel minne om at disse funksjonene er valgfrie, og ikke er i veien dersom man ikke ønsker å bruke dem!


Noen negative ting med Telegram

Temaene jeg vil berøre her, er litt kompliserte – og det er vanskelig å finne bombesikker informasjon. Men jeg skal prøver å forenkle uten å forvrenge!


Én ting jeg ikke liker med Telegram, er at de skryter av å være sikrere enn de egentlig er. Det er ikke dét at den absolutt ikke er sikker – men jeg ville brukt en annen app dersom sikkerhet har høyeste prioritet.


Én av måtene de har forsøkt gjøre appen sikrere på, er at de har spredt infrastrukturen sin i mange ulike land (som ikke samarbeider). Hovedkontoret deres er i Dubai, men de er generelt fryktelig vanskelige å plassere og å få tak i.

Jeg liker ikke at ledelsen har tydelige libertarianske holdninger, og er ganske anti-styringsmyndigheter.

Dette leder inn til det jeg liker minst, som er at de har en holdning om at de ikke har noe ansvar for hva folk bruker appen deres til. Selv bruker jeg bare appen som en enkel meldings-app for enkeltpersoner og små grupper. Men den har også funksjoner i retning av et sosialt medium, og muligheter for å samle store grupper mennesker.

En positiv konsekvens av dette, og prinsippene deres, er at appen har blitt brukt til å organisere motstand mot problematiske regimer – og, blant annet, forsøkt gjort ulovlig i Kina, Iran og Russland.9 Men dette har også ført til at folk bruker appen for å organisere ulovlig aktivitet. Og når Telegram, av politiet, har blitt bedt om å slå ned på dette, har de enten ikke svart, eller sagt at de ikke har noe med hva folk bruker appen til…

Ting som Signal, og andre apper, brukes også til ulovlig aktivitet – men det er noen viktige forskjeller:

  • Signal støtter ikke større grupper enn 1.000 medlemmer, som reduserer bruksområdene og skadeomfanget.
  • Signal er kryptert på en måte som gjør at ikke de kan moderere hva folk bruker det til – mens Telegram har muligheten til å gjøre dette. De har bare valgt å ikke gjøre det, fordi de mener de burde ha samme rett som Signal til å ikke gjøre det.
  • Firmaer som Meta er langt unna å klare å stoppe all ulovlig aktivitet på plattformene deres. Men de gjør i alle fall et forsøk – og samarbeider med rettshåndhevende myndigheter.

Det Telegram gjør, er at de sier de har enkelte prinsipper som gjør at de ikke deler informasjon om demonstranter som organiserer på appen deres. Og så gjemmer de seg bak de samme prinsippene for å heller ikke gi informasjon om brukere som bruker appen til ting som narkotikahandel, hvitvasking og deling av ulovlig seksuelt innhold. Dette synes jeg er svært problematisk og uansvarlig.

Det at Telegram nekter å samarbeide, er grunnen til at Telegrams sjef, Pavel Durov (som også har fransk statsborgerskap), blei arrestert i Frankrike tidligere i år. Etter dette, har Telegram lovet å utlevere mer informasjon om ulovlig aktivitet – noe mange synes er negativt, men jeg synes er positivt.

Jeg er ikke spesielt bekymra for at Durov er født i Russland (det er et godt tegn at Putin ikke liker ham) – men det er altså andre ting jeg synes er litt tvilsomt med organisasjonen.


Kriteriene oppsummert

Så, hovedgrunnen til at jeg ikke ønsker å basere meg på iMessage og FaceTime, er at det kun er tilgjengelig for Apple-enheter. Jeg vil ha grupper som alle kan være med i, uansett hva slags enheter de foretrekker.

Messenger er både den minst gode appen, har dårlig personvern, og styres av et selskap jeg har lite til overs for.

Signal er det mye positivt ved – men hvis jeg skal overtale venner og familie (som sikkert helst bare vil få lov til å bruke Messenger i fred) til å installere en ny app, så vil jeg i alle fall at den skal være så enkel og god som mulig!

Det mest negative med Telegram er at jeg ikke liker selskapet bak, og enkelte av valgene og verdiene deres. Og jeg frykter litt at det kommer en dag hvor jeg ikke synes jeg kan bruke appen deres mer.10 Men den er klart best å bruke (trykk her for å hoppe opp til eksempler på hvorfor), og alternativene faller igjennom på viktige elementer av kriteriene mine – så jeg håper så mange som mulig blir med på å gi det en sjanse!

Og kanskje ser dere også at det ikke er så grusomt stress å prøve en app – og at det er mulig å flytte til noe annet hvis det skal dukke opp et bedre alternativ.


Hvordan du kommer i gang

Kort fortalt:

  1. Last ned telefon-appen, og lag deg bruker
  2. Gi diverse tillatelser (særlig viktig å sette på varsler)
  3. Last ned til, og logg inn på, andre enheter du bruker – som PC eller nettbrett
  4. Chat i vei!

Lenker for nedlasting:

1) Last ned telefon-appen, og lag deg bruker

Brukeren er basert på telefonnummeret ditt – og du er dermed nødt til å gi dette.

Her er hvordan flyten ser ut på Android. 👇🏻 iPhone har en lignende flyt.

Sett gjerne profilbilde og brukernavn også! Hvis du har sistnevnte, kan folk sende melding til deg ved å bruke dette i stedet for telefonnummer (som du da ikke trenger å gi ut).

2) Gi diverse tillatelser

Den kommer til å be om tilgang på masse greier på telefonen din. Appene har åpen kildekode, så det går an å bekrefte at den ikke bruker dette til lugubre greier. 👍🏻 Den ber heller ikke om mer info enn det andre tilsvarende apper gjør.


Hvilke tillatelser den ber om, vil variere litt mellom Android og iPhone. Det vil også variere litt når den ber om det. Dette vil oftest skje første gangen du faktisk bruker en funksjon som trenger tillatelsen.

Det den ønsker, er:

  • Varsler, så du får pling når noen sender melding
  • Kontakter, så du slipper å legge til alle fra telefonlista di selv12
  • Tillatelse til å ringe og motta samtaler, og å koble til blåtann for å bruke propper og slikt
  • Tilgang på bildebiblioteket, kamera og mikrofon, for å gjøre det lettere å dele video og bilde.
  • Tilgang på plassering, for å bruke posisjons-delings-funksjonen jeg fortalte om tidligere.

Apper får i utgangspunktet bare lov (av Android og iOS) til å be om tillatelser én gang. Derfor kan følgende skje:

  1. Du prøvde å ringe (kanskje ved en feil), og Telegram spurte om tillatelse
  2. Du trykka bort spørsmålsboksen (som vil si å si “nei”)
  3. Seinere forsøker du å ringe, men det virker ikke…

Siden appen ikke da får lov til å be om tillatelse igjen, så må du inn på telefonens Innstillinger-app, finne Telegram, og så gi tillatelsen der.

3) Last ned til, og logg inn på, andre enheter du bruker

Jeg liker veldig godt at “meldinger” ikke bare er noe som bor på telefonen min – for det er jo mye bedre å skrive på de fleste andre enheter! Derfor anbefaler jeg sterkt å installere Telegram på “alle” enhetene du bruker. Jeg tror også det er viktig å, i utgangspunktet, skru på meldings-varsler. Så kan du heller skru det av igjen hvis du ikke ønsker det overalt.

Når du åpner en nylig lasta ned app, for eksempel på et nettbrett, vil du få opp en QR-kode du skal scanne med telefonen.

Med telefonen din, gjør du følgende:

  1. Trykk på Innstillinger
  2. Trykk på Enheter
  3. Trykk på Koble skrivebordsenhet
  4. Når du så scanner QR-koden, vil du bli logga inn på den nye enheten

Her er flyten på iPhone. 👇🏻 Android ligner!

4) Chat i vei!

Jeg er rimelig sikker i min sak når jeg sier at Telegram er det beste meldings-app-opplevelsen – når man blir vant til den, og får tilpassa den slik man foretrekker. Derfor vil jeg selvsagt anbefale å gi den en skikkelig sjanse:

  • La den få en fin plass på hjemskjermen på telefonen, på verktøylinja på PC-en, osv.
  • Prøv å bruke den med de kontaktene du har som også har den.
  • Lag deg grupper etterhvert som behovet melder seg.

Angående det siste, så vil det jo etterhvert bli en del gruppe-kombinasjoner… For eksempel så har jeg alle disse:

  • Meg, mamma, søster 1, og søster 2
  • Meg, mamma og søster 1 (for når vi skal snakke om julegave til søster 2, for eksempel!)
  • Meg, mamma og søster 2 (for gaver til søster 1, så klart!)
  • … og så videre!

Derfor er jeg veldig glad for at denne funksjonen finnes:

Hvis jeg går inn på profilen til mamma, kan jeg se alle gruppene vi begge er med i, og raskt hoppe til den riktige!

Målet mitt med å få enda større deler av familien på Telegram, er både å kunne lage større, og inkluderende, familiegrupper, og at alle relevante gruppersamtaler vil være i denne lista. (Og at ikke noen er på Messenger, noen på iMessage, osv.) Hvis det ikke lykkes, vil jeg jo bare ende opp med å spre gruppesamtalene enda mer! Men derfor har det vært viktig for meg å velge den beste plattformen, og en som er tilgjengelig på absolutt alle enheter.


  1. WhatsApp, også fra Meta, er mye bedre – men har aldri blitt populært her. ↩︎

  2. Eller andre Apple-produkter. ↩︎

  3. I motsetning til over telefonnettet. ↩︎

  4. Det er altså disse jeg anser som mest aktuelle – men det betyr ikke at jeg ikke vet at det finnes andre! For eksempel følger jeg nøye med på utviklinga til Matrix/Element↩︎

  5. Som jeg ville gjort om jeg var statsleder, ansatt i utenriksdepartementet, eller noe lignende. ↩︎

  6. Hovedgrunnen er at Signal alltid er ende-til-ende-kryptert. Både Telegram og iMessage er alltid kryptert, men ikke alltid ende-til-ende. Med Telegram må du starte en Secret Chat for å få ende-til-ende-kryptering, mens iMessage ikke er ende-til-ende-kryptert om minst én av deltakerene har skrudd på vanlig iCloud-backup (noe jeg egentlig anbefaler de fleste å ha på). ↩︎

  7. Mer om hva jeg ikke liker med Telegram seinere! ↩︎

  8. For eksempel synkroniseres ikke samtale-loggene mellom enheter – så hvis du logger inn på en ny maskin eller telefon, så er alle samtalene tomme. Dette gjør også at all dataen, bilder som er delt, osv. lagres rett på telefonen, som kan være dumt om man ikke har så mye lagringsplass der. ↩︎

  9. De ga opp i Russland, og appen brukes nå aktivt der – av “begge” sider. ↩︎

  10. Men forhåpentligvis har mer etiske alternativer blitt enda bedre innen dét! ↩︎

  11. Veldig kjekt at man også alltid kan få tilgang fra en hvilken som helst nettleser! ↩︎

  12. I starten vil du se alle på kontaktlista di som har Telgram installert. Men etterhvert som du starter å snakke med de du faktisk kommuniserer med, vil de andre bare skli langt ned på lista, og du vil ikke se dem igjen. ↩︎