Dette er min soleklare favoritt-caps (og hodeplagg generelt) gjennom tidene. Og dette er også et godt eksempel på noe av det jeg liker best her i denne verdenen: Enkle produkter, produsert ekstremt bra.

Disse capsene er produsert på samme fabrikk som lager capser til den japanske baseball-ligaen. Flere merker har prøvd å få fabrikken til å produsere capser for dem, men uten å lykkes. Ifølge Self Edge, måtte Hiro (mannen bak Poten - som også har en enorm baseballkort-samling) besøke fabrikken flerfoldige ganger gjennom tre år for å vise dem at han virkelig bryr seg om baseball, og få overtalt dem til å produsere for ham. Flaks for oss som ikke spiller i NPB at han fikk dette til! Men hva er så bra med disse capsene, da?

1) Topp materialer og konstruksjon

Capsene fås i mange ulike materialer. I tillegg til ganske tradisjonelle bomull- og nylonvarianter, fås de også i skinn, velur, lin, kordfløyel, Ventile, tweed, osv. Felles for dem alle, er at det er bunnsolide greier.

Alt-i-alt, så er konstruksjonen veldig enkel og solid. Andre capser jeg har hatt, har for eksempel hatt skjulte deler med skumgummi, som blir ødelagt. Men her er det kun solide materialer enkelt og godt sydd sammen. Og skulle noe løsne, er det såpass simpelt at det bare er å sy igjen.

Et nærbilde av innsida. Det er tekst som sier 'Professional baseball cap. Country of origin: Japan'. Man kan tydelig se sømmene og hvordan capsen er satt sammen.
Alltid et godt tegn når man enkelt kan se hvordan et plagg er satt sammen!

2) Skinnkanten inni

Kanten av kuskinn er komfortabel, samtidig som den gjør at capsen sitter som støpt. Skinnet er behandla med noe greier, som skal gjøre at det skal tåle svette bedre. Dessuten er kanten sydd på slik at det ser ut som en smal sak å bytte den ut, om behovet skulle melde seg likevel. Rett og slett det beste med hele capsen!

Jeg kan stå i motvind i båt, uten at capsen faller av!

3) Klassisk look, uten branding

Dette er selvsagt enda mer subjektivt enn det jeg har nevnt til nå, men jeg digger hvor klassisk og «nøytral» denne capsen er. Jeg synes den klarer å ikke bli for «pappa-aktig», for teknisk eller for streetwear - den ser svært sjeldent malplassert ut.

Avslappa stil.

Jeg synes også det er litt stilig at Poten (som forøvrig er det japanske begrepet for «bloop hit») ikke har behov for å vise tydelig at det er de som har laga capsen. Den eneste måten å se det på, er om man legger merke til de absurd mange sømmene på bremmen, eller måten de har sydd fast merkelappene inni:

Forbedringspotensiale?

Denne capsen er såpass enkel og så gjennomført, at det er vanskelig å komme på noe som kunne vært bedre. Det eneste jeg kommer på, er at reima bak kunne vært litt annerledes: Nå så får den en liten bøy på seg, og noen synes kanskje slike spenner åpner seg litt for lett. Kanskje den kunne hatt et beltespenne-aktig design, og så en åpning i stoffer man kunne ført inn den løse delen av reima?

Også verdt å nevne at de lager capser uten reim, og med skinnkanten rundt hele.

«Hvor kan man kjøpe dem, da?»

Jeg kjøpte min på Lokk i Oslo (for 1 200 kr). Men det kan se ut til at de har slutta å føre dem! Send dem gjerne en e-post og etterspør - kanskje de vil ta dem inn igjen?

Det dukker opp en del nettbutikker, om du søker på merket. Jeg kan gå god for at Self Edge er en bra butikk, og her er en link til akkurat modellen jeg har. Det ser ut som om en fin butikk i Storbritannia.

Fornøyd med skyggelua. Bra greier. 👌🏻