Back to top

App-tips for dagbok og notater

Denne posten er et (altfor langt) svar på en Mastodon-post, hvor det var ei ba om tips til en «trygg og god løsning for digital almanakk». Noen flere kriterier kom i denne posten:

iOS og MacOS. Eg treng journal/dagbok, oversiktlege notatar i folderar, todo-lister. Likar at Obsidian har interlinka oversiktskart over alt innhold. Lokal lagring på iOS eller synching mellom iOS og macOS. Låge/ingen utgifter. Med tryggleik tenker eg både stabilitet og at innhaldet forblir privat.


Hei, Tone!

Ja, jeg tror jeg skjønner hva du er ute etter, så her er et par anbefalinger!

Og hva som er den beste avhenger av et par kriterer og hvor mye du vektlegger de ulike:

  1. Funksjoner: Hvor kraftig må den være, og hvor mye «dagbok-app som kan brukes til litt notater» vs «notater-app som kan brukes som dagbok».
  2. Nice-het: Hvor mye bryr du deg om hvordan appen ser ut og føles å bruke.
  3. Pris: Folk har ulike smertegrenser når det gjelder programvare-abonnementet, enten det er pga. personlig økonomi eller hvor mye man bruker programvaren.

Dette har alle anbefalingene til felles:

  • Tilgjengelig på (minst) iOS, iPadOs og macOS.
  • Skrivinga skjer via Markdown - noe som både gjør det kjekt å bruke, og gjør at de er lett å flytte inn/ut av og kopiere tekst imellom.
  • Laga av små utviklere, som det er trivelig å støtte.

Anbefaling 1: Everlog

iPad- og iPhone-skjermbilde av Everlog.

Dette er den eneste anbefalingen som i aller høyeste grad primært er en dagbok-app. (Men den har også støtte for helt enkle todo-lister.) Det gjør jo at man kan savne noen ting om man forventer en notat-app - men det er også fint når man merker at man ikke prøver å få en app til å gjøre noe den ikke egentlig er laget for.

Innlegg legges fint knytta til dager, og er lette å finne tilbake til. Samtidig har den litt mer avanserte idéer som emneknagger og at man kan gå tilbake og «svare seg selv» fra tidligere dager. Den støtter også den nye funksjonen som kom i iOS 17.2, hvor telefonen (på en privatsikker måte) kan foreslå ting du kan skrive om - sånn som steder du har vært den dagen, bilder du har tatt, osv.

Skjermbilder, fra en MacStories-sak, som viser slike forslag.

Du kan også sette bokmerker, ha ulike dagbøker og sette opp mal for hvordan alle dagboksidene dine skal starte.

Og, som med alle appene jeg vil anbefale her, kan du også lage lenker rett til sidene. Dette gjør at du fint kan kombinere Everlog med andre apper - for hvis du trykker på lenka til dagbok-sida, åpnes appen automatisk og går til den sida!

Everlog koster $2/måned, $20/år eller $45 i éngangssum.

Anbefaling 2: Obsidian eller Logseq

Mac- og iPhone-skjermbilder av Obsidian.

Dette er fra Obsidian. Logseq ligner.

Man må tenke seg litt om når man baserer seg på apper og tjenester som ikke koster noe. Ofte betaler man kanskje ikke med penger, men med personvernet sitt - og man kan også ende opp med en litt irriterende opplevelse hvor de hele tida prøver å få deg til å betale likevel. Ingen av delene er tilfelle med Obsidian og Logseq. De er rett og slett gratis uten noen av de vanlige ulempene - og det eneste de selger, er at du kan betale $5/$8 i måneden for å støtte dem og for at de skal synce notatene dine. Men det siste kan også gjøres gratis og greit gjennom iCloud.

Andre (gode) ting de har til felles:

  • Svært kraftige og fleksible, med masser av bruker-lagde tillegg som gjør at du kan utvide og få dem til å gjøre akkurat dét du vil.
  • Tilgjengelig på alt av enheter - så hvis man har Windows på jobb for eksempel, kan man også ha ting der.
  • Notat-filene er veldig lett tilgjengelige tekstfiler, som gjør det lett å få appene til å «samarbeide» med andre apper.
  • Kan vise notatene som grafer.
  • Åpen kildekode (om man bryr seg om slikt).
  • Levende bruker-samhold, med masser av forumer og innhold hvor folk hjelper hverandre og viser fram hvordan de bruker appene.

Men det er én viktig forskjell

Obsidian er i utgangspunktet en app for vanlig brødtekst, men hvor man også (blant annet) kan skrive i punktlister. Logseq, derimot, er egentlig en outliner, som vil si at den har punktliste som utgangspunkt for alt. Hva man foretrekker der er veldig individuelt, men jeg liker godt outlinere.

Logseq-skjermbilde av en ganske avansert liste.

Her er et Logseq-skjermbilde som viser en typisk liste. Men man kan fint skrive noe mer brødtekst-aktig også!

En annen forskjell, er at Logseq har litt mer fokus på at hver dag har sitt notat. 1

Men de to tinga jeg ikke liker ved dem, har de også til felles:

Det ene er at de har litt læringskurve - som det ofte er med kraftig programvare. Men det er ikke så galt! De avanserte funksjonene er stort sett ikke der før man oppsøker dem.

Det andre (og som er grunnen til at jeg selv ikke bruker dem), er at de rett og slett ikke er så veldig nice. Som nevnt, så er de tilgjengelige på alt du kan tenke deg av platformer (og med alle fordelene det innebærer). Men den enkleste måten å oppnå dét på, er å lage dem på en måte som maks gjør dem «OK» på alle disse. De er langt fra dårlige, men jeg er litt for glad i programvare som er digg å bruke.

Noe som er fantastisk med Obsidian og Logseq, er at det er apper du kan bruke til alt _over_alt. Men det gjør også at jeg ikke synes de er best til noe.

Anbefaling 3: Bear

Se denne!.

Dersom man kan sette pris på digg programvare, så er Bear et veldig godt alternativ til, spesielt, Obsidian. Den har ikke de samme tilleggene, og er ikke like kraftig - men alt ved den er bare nice. Så hvis man ikke trenger mer, ville jeg heller gått for denne. Og den har ting som lenker mellom notater (inkl. tilbakelenker/backlinks), tabeller og gode organiseringsmuligheter. I tillegg har den OCR-søk, som gjør at du kan søke på tekst som er i PDF-er du har lagt inn eller på bilder/skanninger du har gjort. Og i tilleg har den bedre bilde- og håndtegninger-støtte enn de ovennevnte appene.

Skjermbilde av det lekre designet til Bear.

Bear er så smud, at jeg hadde faktisk starta her, og så heller se om du savner noe etterhvert. Det er lett å bytte seinere.

Bear koster $3/måned eller $30/år.

Bonusanbefaling: NotePlan

iPhone-skjermbilde av NotePlan.

Som en bonus, vil jeg nevne appen jeg selv faktisk bruker! Den passer veldig godt til det du ber om, men prisen er grunnen til at jeg også nevner alle de over. Den koster nemlig hele $8,25/måned! Men den er også en del av app-abonnementstjenesten Setapp - hvor jeg betaler $12,5/måneden for mange gode apper jeg bruker hver dag. For meg er dét mer enn verdt det - men regner ikke med det gjelder de fleste.

NotePlan er kraftigere enn Bear (men ikke like kraftig som Obsidian) og nicere enn Obsidian (men ikke like nice som Bear).

Men den har to ting den er bedre på enn noen av de andre.

(Det er ikke dét at alt jeg nevner nå er umulig andre steder - men NotePlan gjør det veldig bra.)

Du kan ha helt vanlige markdown-notater, som du kan legge i mapper, gi knagger, osv.

Men NotePlan har et ekstra fokus på det den kaller kalendernotater.

Skjermbilde av at jeg har tilgang på følgende «Calendar Notes»: Daily, weekly, monthly, quarterly, yearly og 7-day.

Det vil si daily, weekly, monthly, quarterly or yearly notes. Her er noen kjekke ting dette fører med seg:

  • Uansett hvor du skriver, kan du for eksmepel legge til >2024-01-31. Da vil det du skriver på dukke opp på det notatet for dagen. Du kan også skrive ting som «tomorrow», og også sende ting til andre typer kalendernotater.
  • Hvis du har åpna et dagsnotat på mobilen, kan du bare swipe høyre og venstre for å komme deg til andre dager. (Dette funker for alle notattyper, og det er noe tilsvarende enkelt på Mac.)
  • Den har også tett integrasjon med den faktiske kalenderen.

Det andre er noen (subtile, men) geniale ting den gjør knytta til todo-lister.

La oss si jeg skriver i mitt dagsnotat, og vil lage en todo-liste. Jeg kan selvsagt bare skrive en enkel todo:

◌ Sende mail til sjefen

Jeg kan også bruke en emneknagg (som jeg har valgt å bruke for å indikere temaet):

◌ Sende mail til sjefen #Jobb

Og da kan du trykke på knaggene, for å få opp alt som har med jobb å gjøre. Men du kan også lage knagger med flere lag, som #Jobb/Prosjekter/OppgaveA og #Jobb/Prosjekter/OppgaveB. Da kan du få opp enten alt med Jobb, alt med Jobb/Prosjekter eller kun ting knytta til ett prosjekt.

Men i tillegg til dette, har NotePlan et separat system for @-nevniger. Disse bruker jeg til kontekster. Så hvis jeg for eksempel må være på Macen for å skrive mailen, skriver jeg:

◌ Sende mail til sjefen #Jobb @Macen

Man kunne jo gjenskapt dette med bare knagger - men jeg synes det er smudere å ha det på to! I tillegg kan man skrive ting som:

◌ Snakke med sjefen #Jobb @Jobb<br>
◌ Vise #Jobb/PRosjektA til PEtter @Jobb @Macen<br>
◌ Invitere Petter på taco @Jobb

Ikke sant, kanskje å snakke med sjefen både omhandler jobb og må gjøres der. Men hvis jeg vil invitere en kollega på taco face-to-face, så må det gjøres på jobb, men det omhandler det ikke. (Legg også merke til at man fint kan bruke knagger midt i setninger hvis man vil!)

Nytt eksempel!

◌ Vanne plantene @Hjemme

Dette må jeg huske, så jeg vil ha en alarm. Da skriver jeg bare et klokkeslett etterpå!

◌ Vanne plantene @Hjemme 17:30

Da får jeg pling på telefonen da. Og husk hvor lett jeg kan flytte ting til andre dager i stedet. Man kan også lage gjentakende oppgaver.

NotePlan tar slike tasks litt seriøst. Dersom du har noe som ikke er gjort, får du en rød prikk i kalenderen for eks. Hvis du vil få bort dette, kan du for eks enten flytte eller avlyse den

To eksemplarer av samme gjøremål som i forrige skjermbilde, men én av dem er planlagt til en seinere dato og én er kansellert.

Men alle lister man lager er jo ikke like seriøse. Se her, for eksempel:

◌ Vanne plantene @Hjemme 17:30-18:30<br>
Med under-oppgavene Palma, Kaktusen og Orkideen.

Legg forresten merke til at jeg skreiv 17:30-18:30 på det siste eksempelet. Da lager den en _timeblock_ på en time hvor det står «Vanne planter».

Den skiller nemlig mellom todo-lists (rundinger) og checklists (firkanter). Og sistnevnte har ikke disse «seriøse» aspektene. Igjen så bare liker jeg at de har gått for to separate systemer som jobber sammen. Tasks og checklists kan også skriver overalt - i andre typer lister, tekster, notater, osv.

Man kan også starte en oppgave med utropstegn eller >> for å indikere ulike ting:

Én til tre utropstegn i starten av en oppgave gir den fargekoda prioritet (med tre som mest). &gt;&gt; i starten gjør den grønn, og indikerer at oppgaven jobbes med.

Det at den er så god med todo-lister, gjør at man ikke trenger task manager ved siden av. I tillegg, det å bare skrive - Sende mail til sjefen #Jobb @Macen 13:30 går mye fortere enn alle trykka det hadde trengt i en app som Påminnelser.app (for å få med alarm, lagt i riktig liste, osv.).


Tinga jeg liker med NotePlan er ting man nok kan få både Obsidian og Logseq til å gjøre også. Men ikke like nice.

Likevel er den «egentlige» anbefalinga mi Bear, og eventuelt Everlog i tillegg. Og Obsidian (og spesielt Logseq) er også anbefalinger du nok kommer til å bli fornøyd med.


  1. Men det finnes selvsagt tillegg som kan gi dette til Obsidian også! ↩︎