Brettspill-nerder kjøper ofte spill i spesialist-foretninger som Outland, Gamezone og MeepleGalaxy. Men det vanligste stedet folk flest forbinder med å kjøpe brettspill er nok bokhandelen. Problemet er at kvaliteten på spilla på steder som Ark og Norli er veldig ujevn. Jeg ønsker derfor å komme med noen råd om hva som er godbitene. I denne artikkelen vil jeg ha fokus på:

Partyspill

Denne kategorien er artige og lettbeinte spil, som er tilgjengelig for store deler av familien. De er også ofte fleksible når det gjelder antall spillere.

Først en viktig melding om pris:

Ark-butikk med reklameplakater oppe.

Aldri, aldri kjøpt brettspill til fullpris hos bokhandelen. Du har kanskje lagt merke til at det ofte er 40 % rabatt på spill, særlig i forbindelse med høytider. Ikke se på dette som at spill nå er billige - dette er bokhandelens måte å si «nå selger vi brettspill til saklig pris».

Priser på Wingspan og Wavelength, i både brettspillbutikk og bokhandel, hvor siste er mye dyrere. Wingspan: kr 498 og kr 1099. Wavelength: kr 370 og kr 599.

Det kan altså være du kan finne spilla jeg anbefaler her billigere andre steder, selv når det er salg - og det finnes også enda bedre spill. Men dette er det beste du finne hos bokhandelen (etter min mening).

Ord-spill

Kort som viser info om Wavelength: Spillere: 4 til 11+, men best med 6, 8 og 10. Tidsinvestering: 2 av 5. Kompleksitet: 2 av 5. Partyfaktor: 4 av 5. Pris: 2 av 5.

På en skala fra «Overvurdert» til «Undervurdert», hvor vil du plassere «Restauranten Egon»? På en skala fra «Stygg mann» til «Pen mann», hvor vil du plassere «Adam Driver»? Slike ting må du ta stilling til i Wavelength. Målet er å være på bølgelengde med dem man er på lag med - spillet har ingen fasit på hvor kjekk Adam Driver er (men det har jeg 🤤).

Saklig pris: ~360 kr

Mer info: Video - BGG

Wavelength-boksen. I den står det er hjul som ser ut som


Kort som viser info om Decrypto: Spillere: 4-9+, men best med 4 eller 6. Tidsinvestering: 2 av 5. Kompleksitet: 3 av 5. Partyfaktor: 3 av 5. Pris: 2 av 5.

I dette spillet har du fire ord foran deg, og du skal få lagkameratene dine til å forstå hvilket av orda du tenker på. Men dersom du gir for åpenbare hint, vil motstanderne skjønne hvilke ord dere har, og da taper dere. Så her må dere gi akkurat passe lure hint til lagkameratene, samtidig som dere prøver å knekke hvilke ord motstanderne har. Herlig variant til Codenames (som jeg hadde anbefalt om jeg fant bokhandler som hadde det inne)!

Saklig pris: ~240 kr

Mer info: Video - BGG

Decryptos boks og innhold.


Kort som viser info om Just One: Spillere: 3-8, men best med 5 eller 6. Tidsinvestering: 2 av 5. Kompleksitet: 1 av 5. Partyfaktor: 4 av 5. Pris: 2 av 5.

Dersom du får hintene «Salt», «Sprøtt», «Snacks» og «Sølv» - hvilket ord tenker du på da? Og, hvis du skulle gitt ett-ords-hint for å få meg til å tenke på ordet «Europa», hva ville du skrevet ned? I Just One er alle spillerene på lag, og skal bytte på å gi hint og gjette. Du må gi gode hint, men om du spillere gir samme hint må begge hviske ut - så ikke ta noe for åpenbart (ved mindre alle tenker sånn, så du kan trygt ta det åpenbare? Eller?). Én av de varmeste anbefalingene på lista, blant annet fordi «alle» kan være med, spillere kan komme og gå underveis og det fungerer like bra med 4 som 7 spillere (og det går med 3).

Saklig pris: ~240 kr

Mer info: Video - BGG

Just Ones boks og innhold.


Kort som viser info om Stella: Spillere: 3-6, men best med 4-6. Tidsinvestering: 2 av 5. Kompleksitet: 2 av 5. Partyfaktor: 3 av 5. Pris: 2 av 5.

I dette spillet finnes det mengder av store, fine kort med fantasifulle bilder. Hver runde trekkes et ord, og spillet går så ut på å bestemme seg for hvilke av bildene man forbinder med ordet. Man må også tenke på hva man tror de andre spillerne forbinder. Enkelt og raskt!

Saklig pris: ~360 kr

Mer info: Video - BGG

Stellas boks og innhold.


Kort som viser info om Bananagrams: Spillere: 2-6, men best med 3-5. Tidsinvestering: 1 av 5. Kompleksitet: 2 av 5. Partyfaktor: 2 av 5. Pris: 1 av 5.

I dette spillet skal du bygge ord Scrabble-style. Men alle spillerene holder på samtidig og i santid. Her handler det altså om å være rask! Enkelt å ta med seg og enkelt å få med folk.

Saklig pris: ~150 kr

Mer info: BGG

Alle bokstavene i Bananagrams lagt ut som ord.


Kort som viser info om Insider: Spillere: 4-8, men best med 5 eller 6. Tidsinvestering: 2 av 5. Kompleksitet: 2 av 5. Partyfaktor: 3 av 5. Pris: 1 av 5.

Dette er en fascinerende variant av 20 Spørsmål. Ett hemmelig medlem i panelet vet nemlig hva svaret er! Målet er å få panelet til å gjette riktig, men uten at de andre medlemmene skjønner hvem som er the insider. Mye spill i en utrolig liten boks, som kan tas med overalt.

Pris med rabatt: ~180 kr

Mer info: Video - BGG

Insider-korta lagt ut i en ring rundt boksen.


Tegne-spill

Kort som viser info om A Fake Artist Goes to New York: Spillere: 4-10, men best med 5-6. Tidsinvestering: 2 av 5. Kompleksitet: 2 av 5. Partyfaktor: 4 av 5. Pris: 1 av 5.

Dette er et spill fra samme utgiver som Insider, og har noen fellestrekk. Her er det også én hemmelig spiller som har en litt annen rolle enn de andre - men her er det motsatt: Vedkommende vet IKKE hva gruppa holder på med. Oppgaven er å tegne et felles kunstverk, hvor spillerene tegner én strek hver på rundgang. Men alle spillerene utenom én vet hva som skal tegnes, og målet for denne ene spilleren er å ikke avsløre seg. Dersom vedkommende blir avslørt, taper hen spillet ved mindre hen klarer å gjette hvilket ord som blei tegna. Artig spill, også i en liten boks, som gir deg artige kunstverk du kan beholde i boksen og som minner deg på gammel moro.

Saklig pris: ~180 kr

Mer info: Video - BGG

A Fake Artists boks og innhold.


Kort som viser info om Ryktet går: Spillere: 4-8, men best med 5-8. Tidsinvestering: 2 av 5. Kompleksitet: 1 av 5. Partyfaktor: 5 av 5. Pris: 2 av 5.

Her har vi en klassiker, presist beskrevet som «hviskeleken på papir». En del av partyspillene med prominent hylleplass hos bokhandelen er ikke gode spill, men dette er dét. Det er alltid gøy å vise de håpløse forsøkene på å tegne, og de feilaktige gjetningene folk har gjort etter at runda er ferdig. Hvor mange poeng man får, er mindre viktig.

Saklig pris: ~270 kr

Mer info: Video - BGG

To tegninger av «troll». Den ene ser ut som noe en fem-åring har tegna, men det er en bro med tre bukker i ulik størrelse over og et slags vesen under brua. En pil peker på vesenet. Det andre er en fin tegning av et stort troll i en skog.

Jeg har tegna den til venstre. _Litt_ ulikt nivå på tegneferdighetene, men begge deler er effektivt for å få noen til å gjette "troll"!

Ryktet går-boksen.


Annet

Kort som viser info om The Mind: Spillere: 2-5+, men best med 3-4. Tidsinvestering: 1 av 5. Kompleksitet: 1 av 5. Partyfaktor: 4 av 5. Pris: 1 av 5.

Det er litt vanskelig å forklare hvorfor The Mind er gøy, men tro meg: Det er det. Spillet består stort sett av en kortbunke med tallene 1-100, og alle spillerene er på lag. Første runde får alle spillerene ett kort hver, og skal spille dem i stigende rekkefølge. Utfordringa er at det ikke er lov å kommunisere med hverandre! Så, dersom du får et veldig lavt tall, som 4, kan du legge ut ganske raskt. Men hva om du har et tall som 52? Hvor lenge skal du vente? Spillet blir vanskeligere etterhvert, men gir en veldig god følelse når man får det til.

Saklig pris: ~120 kr

Mer info: Video - BGG

The Mind-korta lagt ut sammen med boksen.


Kort som viser info om Loopin’ Louie: Spillere: 2-4, men best med 4 og OK med 2. Tidsinvestering: 1 av 5. Kompleksitet: 1 av 5. Partyfaktor: 5 av 5. Pris: 2 av 5.

Jeg vet dette ser ut som et leketøy, og er vel egentlig dét også. Det er likevel også et spill som er mye morsommere enn man skulle tro. Dette fungerer like bra med barna som en drikkelek (ikke samtidig 🙅🏻‍♂️).

Resten av omtalen overlater jeg til denne rare videoen fra Wall Street Journal i 2014.

Saklig pris: ~240 kr

Mer info: Video - BGG

Boksen og innholder til Loopin’ Louie.


Kort som viser info om MicroMacro: Crime City: Spillere: 1-4+, men best med 1-2. Tidsinvestering: 1 av 5. Kompleksitet: 2 av 5. Partyfaktor: 3 av 5. Pris: 2 av 5.

Min siste anbefaling er kanskje ikke direkte et partyspill. Men det er et veldig tilgjengelig, annerledes og artig spill. MicroMacro Crime City er en blanding av «Hvor er Willy?» og påske-krimmen på melkekartongene, og det er helt nydelig. I dette spillet får du et kjempestort kart stappfullt med tegninger av folk som lever livene sine (bortsett fra dem som blir drept). Det som er litt vanskelig å forklare, er at tegningen ikke er et øyeblikksbilde - men den viser handlinger og bevegelser.

Det er altså litt mer «Willy er drept, og du må finne ut hvem av de tusen folka på tegningen som er morderen».

Se bildetekst.

Her brukes farga brikker til å vise bevegelse. Bilde av BGG-bruker CalAir.

Det står fra 1-4 spillere på boksen, men det er nok best med 2. Dersom man spiller med barn, fungerer det litt bedre med flere, men apropos barn: Det er et veldig artig spill å spille med barn, men enkelte av sakene berøre ganske voksen materie (utover «mord»). Utroskap, anoreksi og selvmord er noen av temaene man kanskje plutselig må ta en prat om. Oppfølgeren skal visstnok være bedre på dette, men tror ikke den har kommet ut på norsk enda. Anbefales likevel varmt til alle som trenger flere gåter enn én i året fra Tine.

Saklig pris: ~280 kr

Mer info: Video - BGG

Bilde av kartet til MicroMacro lagt ut, med oppdragskorta og boksen ved siden av.


Lyn-runde: Noen siste anbefalinger

Dersom du ønsker et generelt kunnskapsspill, vil jeg anbefale Bezzerwizzer (over for eksempel Trivial Pursuit). Familieversjonen er helt ok, men kan bli litt lett for voksne. Dersom du vil ha noe som minner om et kunnskapsspill, men for folk som ikke egentlig er så glad i slikt, kan du prøve Sant eller usant. Det finnes også noen kunnskapsspill med smalere tema, sånn som Bøkenes Verden og Bezzerwizzer Timeline, men disse har jeg ikke prøvd.

Det er mange spill av typen “få de andre spillerene til å gjette riktig”, og noen anbefalinger der er Kortskalle, Alias, Hint (finnes i to versjoner), Fantasi og Re:Play. I sistnevnte må man komme på orda selv, men dersom du vil ha en bøtte med artige ord, vil jeg heller anbefale Monikers. Problemet er at det hverken finnes hos bokhandelen eller på norsk - sistnevnte en deal-breaker for meg, men kanskje ikke deg!

Dette er altså de beste party-spillene du kan finne hos en vanlig bokhandler. Leit etter disse neste gang du ser skilta på 40 %! Neste artikkel blir om de besta spille som IKKE er party-spill.