Back to top

🌱 Vurderer du kortbeskyttere til spilla dine?

Link to English version

«Hvorfor skal jeg dét?»

Kortbeskyttere, eller sleeves, er kanskje det vanligste tilbehøret å kjøpe til spill, og det er to hovedgrunner til å slive et spill:

  1. For å beskytte korta (ligger litt i navnet)
  2. For å øke kvalitetsfølelsen på spillet, litt som med oppgraderte komponenter

Beskyttelse av korta er spesielt viktig dersom spillet/korta har høy verdi og/eller de stokkes mye. Begge deler gjelder i samle-spill som Magic The Gathering, så kortstørrelsene som brukes i slike spill har derfor klart best utvalg av kortbeskyttere. Stokking påvirker også hvor mye kvalitetsfølelsen øker, siden det er mer behagelig å stokke kort med gode kortbeskyttere. Du kan også få dem matte som minker gjenskinnet og gjør det lettere å lese kortene i sterkt lys.

Her kommer en guide til hvordan du bør gå fram:

For det første, finn ut hva slags kortbeskyttere du trenger. Det finnes irriterende mange størrelser, og mange av dem har små forskjeller. Sleeve Your Games er en ypperlig nettside, hvor du kan søke opp spill og se både størrelser og antall.

Det neste er å tenke på om du vil ha matte eller blanke kortbeskyttere. Selv foretrekker jeg matte, men de blanke får fram fargene bedre så korta «popper» mer.

«Hva slags kortbeskyttere bør jeg kjøpe?»

Først må du bestemme deg for hvilken kvalitet du ønsker. For å navigere i jungelen av produsenter, har jeg delt inn i tre ulike kvalitetsnivåer og så vil jeg gi min anbefaling på hvert nivå. Når du skal bestemme deg for kvalitetsnivå behøver du nok ikke tenke på hvor godt de beskytter. (Dette er ikke artikkelen for deg som lurer på hvordan du best beskytter The Power Nine - den er retta mot «vanlige» brett- og kortspill.) Altså handler det mer om hvor mye du bryr deg om godfølelsen i henda og hvor mye penger du vil bruke. Jeg anbefaler også å kjøpe kun én (eller to) typer, så du ikke trenger å holde styr på hvilke som er hvilke.

Nivå 1: Billig og greit

En god indikasjon på kvaliteten er tykkelsen på kortbeskytterne, og denne oppgis i mikrometer (µm). De rimeligste er ofte rundt 60 µm, sånn som de vanlige fra Sleeve Kings, som er min anbefaling her. Det hender de kjører Kickstarter-kampanjer som gjør dem enda billigere, men de er uansett svært billige. Jeg har ikke funnet noen som selger dem i Norge, så det lureste her er å bestille mange og/eller gå sammen med noen om å spleise på frakta. En pakke med 110 koster rundt 25/30kr, så ca 25 øre per stykk.

Sleeve Kings-produktbilde. Det er av dårlig kvalitet.

Selv produktbildene ser billige ut.

Pluss:

  • Pris
  • Godt utvalg i størrelser
  • Pris

Minus:

  • Ligger litt «slapt» rundt korta - prisen merkes
  • Fås ikke i matt

Nivå 2: Solid

Valget mitt i denne kategorien faller på Gamegenic Prime. De er på 100 µm, kommer i både matt og blank og er tilgjengelig i «alle» størrelser. Man merker at de sitter bedre rundt korta, og de er tilgjengelig i både blank og matt. Det beste stedet jeg har funnet for å få tak i dem er via Tyskland på linken over, og de koster da rundt 25kr for en 50-pakning, så ca 50 øre per stykk.

Gamegenic-produktbilde.

Pluss:

  • Fin mellomting når jeg gjelder pris og kvalitet
  • Også godt utvalg

Minus:

  • Litt glatte

Nivå 3: Premium

Jeg anbefaler ingen å kjøpe kortbeskyttere på dette nivået til vanlige spill. Det er alt for dyrt, helt unødvendig og jeg elsker det. «Heldigvis» for meg, så er det veldig dårlig utvalg i størrelser, siden disse er laget for samlekortspill. Så det er kun én størrelse som gjelder for meg, den som kalles «Standard Card Game». Favoritten min er Dragon Shield.

Dragon Shield clear matte i to varianter: non-glare og vanlig.

Varianten til venstre er marginalt bedre. Mindre gjenskinn.

Disse koster 129kr for 100, så 1,29 kroner per stykk (😬). Men hva gjør at noen kan finne på å kjøpe noe så dyrt? For det første er de 120 µm, så tykke og gode.

To kort med ulike sleeves. Dragon Shields lager en ramme rundt kortet.

Dragon Shield til venstre, Gamegenic til høyre.

Som du ser på bildet, så er Dragon Shieldsa relativt litt større enn kortet sammenligna med dem fra Gamegenic. Dette skaper en fin ramme synes jeg, og selv om man kanskje skulle tro det var omvendt, så sitter korta enda bedre fast. De er også nydelige å stokke. Men det er én detalj jeg spesielt liker: De har en ru overflate på baksida. Dette gjør at man kjenner forskjell på forsida og baksida, og jeg tror også dette er en grunn til at de sklir mindre enn alternativene. De finnes i både blank og matt, og finnes også i utallige varianter med fargede baksider. Dette kan være et alternativ hvis du vil bytte ut baksida til kortene (av en eller annen grunn). Det følger også med en boks man kan bruke til å ha kort i.

Fire Dragon Shield pakker med kort inni og rundt, som fyller helt opp Race for the Galaxy-boksen.

Side-bilde av det samme som forrige bilde.

Oppgraderte brikker til Wingspan.

Tenk på Dragon Shields som oppgraderte spillkomponenter man kan kjøpe til favorittspilla sine - selv om det er overprisa.

Pluss:

  • Gode å holde
  • Nydelig å stokke
  • Ru bakside
  • God gjennomsiktighet samtidig som de stopper gjenskinn

Minus:

  • Pris
  • Tykkelsen og størrelsen gjør at de kan ta opp for mye plass i inserts og bokser
  • Pris

Negative sider ved å slive

For det første koster det penger - særlig hvis du er så dum som meg og kjøper Dragon Shields. I tillegg kan det, uansett hvilke du velger, gjøre at korta ikke passer i esker eller med andre spillkomponenter.

To spillbokser som egentlig er like store, men den ene har Dragon Shields, så har blitt dobbelt så tykk og må holdes igjen med en strikk.

Innovation-boksen skulle egentlig vært like liten som Red7-. Men etter at jeg sliva, måtte jeg fram med strikken.

Tre ganger to bunker med kort, sleeva med ulike sleeves.

Arcane Tinmen, Gamegenic, Dragon Shield.

På bildet over prøver jeg å vise hvor mye høyere bunkene blir. Noe jeg la merke til da jeg la dem opp slik, var at Gamegenic faktisk tok større plass enn Dragon Shield, men det var fordi det var luft i kortbeskytterene. Jeg kunne altså presse dem ned til å ta mindre plass. Dette bidrar nok til at bunka ikke står like stødig. Jeg tror ikke det hadde vært sånn som Arboretum-korta hadde ligget i press slik Innovation-korta gjør.

Se bildetekst.

Når jeg presser ned, kan man se at Dragon Shields egentlig er tjukkere.

Arcane Tinmen-produktbilde.

Arcane Tinmen er et merke jeg ikke anbefaler. Nivå 1-kvalitet til Nivå 2-pris...

Jeg har kuttet vekk to hjørner i inserten.

Her ser du hva jeg måtte gjøre for å få plass til sleeva kort i Jaipur.

Se bildetekst.

Men det ser greit ut når korta er i!

Lokket sitter en halv cm fra bunnen.

Lokket går ikke helt ned, da...

Det er ikke tvil om at det for de fleste spill er ganske jålete å slive - særlig med noe som er dyrere enn Gamegenic. Men hvis det er noe du spiller mye, og hvor korta stokkes ofte, synes jeg helt klart det er verdt det. Selv går jeg for å i utgangspunktet kun ha Gamegenic, og så kjøpe Dragon Shields til spill som har passende kortstørrelse og som fortjener det.