Back to top

đŸŒ± Hvorfor jeg bruker Fastmail

Link to English version

For noen mĂ„neder sida “verva” jeg en venn til Ă„ bruke e-posttjenesten Fastmail. Og i dag, til en gruppechat, “skrĂžyt” jeg av at jeg hadde fĂ„tt utbetalt hele 50 cent (like it’s my birthday) for dette! đŸ™ŒđŸ» 1

Skjermbilde som viser at jeg fikk $0.50 i april mÄned.

Simen i gruppa (som har en fin blogg og et fint nyhetsbrev jeg anbefaler!) var selvsagt voldsomt imponert over den frodige businessen min, men lurte ogsÄ pÄ hva som var salgs-pitchen til Fastmail. Dette innlegget er svaret til ham (i blogg-form) - og er jeg skikkelig heldig, blir kanskje neste utbetaling pÄ en hel dollar??

Fastmail-logoen

Kanskje fĂ„r du, som leser dette, lyst til Ă„ teste Fastmail? Hvis du fĂžlger denne lenka đŸ–‡ïž, og du ender opp med Ă„ bli kunde, vil jeg altsĂ„ fĂ„ 50 cent i mĂ„neden. Det kan jo absolutt farge min framstilling av produktet, sĂ„ ha dĂ©t i bakhodet! 2

Ja, og her har du ogsĂ„ en “vanlig” lenke til nettsida deres.

Trykk her for Ä gÄ rett til oppsummeringa!

Hva jeg ikke bruker det til

Slik formulerte han spĂžrsmĂ„let: “Hva er salgs-pitchen din pĂ„ Fastmail, egentlig? For, som en person som har bytta mail-app altfor mange ganger er jeg nysgjerrig pĂ„ hvorfor jeg burde bytte enda en gang. đŸ€””

SĂ„ det fĂžrste jeg ville si, var at jeg ikke bruker appene deres sĂŠrlig. Jeg bruker det nemlig primĂŠrt til hosting og backend - altsĂ„ der e-postene mine faktisk er lagra, og der jeg lager adresser knytta til egne domener og slikt. De har web-apper til desktop, nettbrett og mobil, og de er vesentlig bedre enn hva du fĂ„r med “domene-tilbydere” som Hover og One. Men jeg foretrekker likevel apper som Apples innebygde Mail.app eller Spark.

Fastmail har ogsÄ en kalender-ordning som virker ganske Älreit, men jeg bruker ikke denne heller.

Hvorfor gir jeg dem penger hver mÄned, da?

Jeg skjĂžnner at det Ă„ betale for e-post er en fremmed tanke for mange! Likevel vil jeg forsĂžke Ă„ forklare hvorfor jeg gjĂžr det. Dette er prisene deres, forresten:

  • Én person: $5/per mĂ„ned
  • To personer: $8/per mĂ„ned
  • Opp til seks personer: $11/per mĂ„ned

1) De er ikke Google, Microsoft, Apple, etc.

Jeg kjÞrer ikke full boycott av de stÞrste tek-selskapene - men prÞver alltid Ä velge andre lÞsninger hvis jeg kan. Det er ogsÄ andre grunner (som jeg berÞrer under her) til Ä ikke velge disse - men dette punktet handler rett og slett om at jeg synes disse selskapene har mer enn nok makt i samfunnet allerede.

2) Fastmail har godt personvern

En annen grunn til Ä ikke bruke Microsoft (Outlook/Hotmail) og Google (Gmail), handler om personvern - og det er som regel grunn til Ä vÊre litt skeptisk dersom en tjeneste (sÊrlig sÄpass store som e-post) ikke koster penger. Her er Fastmail mye bedre - men samtidig synes jeg det er en fordel at de ikke har sikkerhet som hoved-salgsargument, slik som Proton og Tuta. 3 Vi snakker fortsatt om e-post - sÄ jeg synes ikke det er et poeng Ä bruke mye energi pÄ Ä forsÞke Ä gjÞre det like sikkert som Signal, liksom. Da foretrekker jeg en tjeneste som gÄr for Ä ikke tjene penger pÄ dataen min, men sÄ heller bruker kreftene pÄ Ä gi meg en bedre e-post-tjeneste.

3) Uavhengighet, og best protokoll-stĂžtte

Det meste av e-post i dag leveres gjennom protokollen IMAP, introdusert i 1986(!). Det er derfor ikke overraskende at noen har kommet pÄ moderne e-post-idéer som ikke stÞttes av denne. Gmail var én av de fÞrste - blant annet med ting som merkelapper i stedet for mapper, for Ä sortere e-post. De har et oversettelses-lag fra deres eget system til IMAP (sÄ du kan logge inn pÄ Mail.app med din Gmail-konto, for eksempel), men kjÞrer helst pÄ sin egne proprietÊre Gmail API. Det er denne API-en apper som Mimestream bruker. Microsoft har noe tilsvarende (egen API + IMAP-stÞtte). SÄ med disse, sÄ kan du bruke andre apper, og ikke forholde seg til API-ene, men da mister du en del av de spesielle funksjonene.

Apple (iCloud) tror jeg ikke har noen spesielle API-er - men der handler det bare om at jeg gjerne unngĂ„r Ă„ ha e-posten knytta opp til en spesifikk “platform” pĂ„ den mĂ„ten.

FÞr Fastmail, brukte jeg Hey Email. Dette likte jeg godt! De har mange gode idéer, og har laga en smart e-post-app. 4 Men ikke bare er den er en del dyrere enn Fastmail - de smarte greiene er custom, og man kan ikke bruke andre apper i det hele tatt.

Fastmail er uavhengig av plattformer og slikt, og stÞtter ogsÄ IMAP. SÄ man kan bruke den klienten og de enhetene man Þnsker. De stÞtter ogsÄ moderne ting som merkelapper - men i stedet for Ä gjemme det bak en lukka API, har de bidratt til en ny, Äpen standard, kalt JMAP. Som med alle nye standarder, er problemet utbredelse - og per nÄ tror jeg ikke det er mange andre enn Fastmail som stÞtter den. Men jeg vet Mimestream-folka er veldig interessert i Ä stÞtte den (og har ogsÄ vÊrt med i utforminga) - og jeg liker sÄ godt nÄr selskaper gjÞr slike ting, at dette vil jeg stÞtte. I tillegg stÞttes jo ogsÄ vanlig IMAP!

4) God administrering av brukere, alias og regler

Fastmail har en veldig robust system for Ă„ lage regler, som hjelper deg Ă„ sortere hvor innkommende e-post havner. Og siden denne ikke sitter i klienten (men i backend), dukker sorteringa opp overalt, og er ganske portabel.

I tillegg er det enkelt Ä administrere domener og alias. Min hoved-adresse er erlend@etternavn.no. 5 Det var veldig enkelt Ä sÄ sette konas adresse til kristine@etternavn.no, og sÄ i tillegg lage et alias for post@etternavn.no, som automatisk sender til begge to. Som folk flest bryr ikke kona seg sÄ mye om e-post-serveren hun bruker - men jeg liker at jeg lett kan administrere hennes bruker (uten tilgang pÄ e-postene), og at hun ikke mÄ forholde seg til noe vanskelig. Jeg bare hjalp henne inn i Spark, og sÄ har hun ikke tenkt pÄ hvor e-posten ligger (ogsÄ vet hun at hun mÄ pÄ fastmail.com hvis hun skal logge inn pÄ en annen enhet).

Man betaler kun for de faktiske e-post-arkivene (som i vÄrt tilfelle er to i tallet), mens det Ä legge til flere adresser som dytter e-post dit, er gratis. Disse aliasa kan ogsÄ sende e-post - og man trenger ikke Ä ha med eget domene. Du kan fint lage @fastmail.com adresser, og til mange andre domener, som de har rettighetene til.

I tillegg har de en god stÞtte for maskerte e-post-adresser. Dette vil si at du kan lage adresser av typen keen.idea5636@fastmail.com, som sÄ videresender til deg. Det fine med Ä gi ut slike, i stedet for hoved-adressa di, er at du kan skru dem av én-og-én dersom du starter Ä fÄ et spam-problem, for eksempel!

Du kan lage disse i appene deres (og siste versjonen av iOS-appen fikk ogsÄ stÞtte for Snarveier) - men i tillegg finnes det en fin app, for iPhone og iPad (med Mac-stÞtte), kalt Masked Email Manager, det er en egen 1Password-integrasjon, og i tillegg en Raycast-utvidelse. Her kan du se hvor raskt det gÄr for meg Ä lage adressa raycast.iozau@fastmail.com med sistnevnte:

Jeg har sĂžkt “Masked” i Raycast, og jeg kan velge “Create Masked Email”, “Show Masked Emails” eller “Quick Create Masked Email”.

Jeg har trykka pĂ„ “Create Masked Email”, og kan legge inn “Prefix” og “Description” hvis jeg vil.

Etter Ă„ ha trykka "Enter" pĂ„ siste bildet, fĂ„r jeg adressa pĂ„ utklippstavla. đŸ‘ŒđŸ»

SĂ„, oppsummert er dette grunnene til at jeg bruker Fastmail:

  • Jeg liker at Fastmail ikke er blant tek-selskapene som allerede har mer enn nok makt. Og e-post er sĂ„pass viktig, at jeg ikke vil ha det knytta opp mot spesifikke enheter eller plattformer.
  • Jeg vil ogsĂ„ heller betale for e-post med penger enn personlig data. Og jeg liker at deres eneste insentiv er Ă„ beholde tjenesten god nok til at jeg fortsetter Ă„ betale.
  • Jeg kan bruke hvilken klient jeg Ăžnsker, og lett bytte mellom dem.
  • De fronter en moderne e-post-standard jeg har troa pĂ„ og Ăžnsker at lykkes.
  • StrĂ„lende hĂ„ndtering av flere brukere, domener og alias.

Og dersom du ogsĂ„ vil prĂžve, er dette lenka đŸ–‡ïž som gir meg litt tips om du er fornĂžyd!


  1. Jeg tror faktisk jeg fĂ„r det hver mĂ„ned, sĂ„ lenge han er kunde - sĂ„ dĂ©t er jo ikke sĂ„ galt egentlig! Men det blir jo litt komisk nĂ„r det bare er ham, sĂ„ klart. ↩︎

  2. Jeg har skrevet mer om hvordan jeg bruker slike lenker, og andre etikk-spĂžrsmĂ„l, her↩︎

  3. Jeg tror disse tjeneste ogsĂ„ er Ă„lreite, og absolutt noe det er verdt Ă„ sjekke! ↩︎

  4. SĂ„ jeg kan absolutt anbefale dette ogsĂ„, hvis du bruker mye e-post. De har ogsĂ„ kommet med en kalender, som virker smart! ↩︎

  5. Nei, ikke faktisk “etternavn.no”. ↩︎