Back to top

Hvorfor jeg bruker Fastmail

Link to English version

For noen måneder sida “verva” jeg en venn til å bruke e-posttjenesten Fastmail. Og i dag, til en gruppechat, “skrøyt” jeg av at jeg hadde fått utbetalt hele 50 cent (like it’s my birthday) for dette! 🙌🏻 1

Skjermbilde som viser at jeg fikk $0.50 i april måned.

Simen i gruppa (som har en fin blogg og et fint nyhetsbrev jeg anbefaler!) var selvsagt voldsomt imponert over den frodige businessen min, men lurte også på hva som var salgs-pitchen til Fastmail. Dette innlegget er svaret til ham (i blogg-form) - og er jeg skikkelig heldig, blir kanskje neste utbetaling på en hel dollar??

Fastmail-logoen

Kanskje får du, som leser dette, lyst til å teste Fastmail? Hvis du følger denne lenka 🖇️, og du ender opp med å bli kunde, vil jeg altså få 50 cent i måneden. Det kan jo absolutt farge min framstilling av produktet, så ha dét i bakhodet! 2

Ja, og her har du også en “vanlig” lenke til nettsida deres.

Trykk her for å gå rett til oppsummeringa!

Hva jeg ikke bruker det til

Slik formulerte han spørsmålet: “Hva er salgs-pitchen din på Fastmail, egentlig? For, som en person som har bytta mail-app altfor mange ganger er jeg nysgjerrig på hvorfor jeg burde bytte enda en gang. 🤔”

Så det første jeg ville si, var at jeg ikke bruker appene deres særlig. Jeg bruker det nemlig primært til hosting og backend - altså der e-postene mine faktisk er lagra, og der jeg lager adresser knytta til egne domener og slikt. De har web-apper til desktop, nettbrett og mobil, og de er vesentlig bedre enn hva du får med “domene-tilbydere” som Hover og One. Men jeg foretrekker likevel apper som Apples innebygde Mail.app eller Spark.

Fastmail har også en kalender-ordning som virker ganske ålreit, men jeg bruker ikke denne heller.

Hvorfor gir jeg dem penger hver måned, da?

Jeg skjønner at det å betale for e-post er en fremmed tanke for mange! Likevel vil jeg forsøke å forklare hvorfor jeg gjør det. Dette er prisene deres, forresten:

  • Én person: $5/per måned
  • To personer: $8/per måned
  • Opp til seks personer: $11/per måned

1) De er ikke Google, Microsoft, Apple, etc.

Jeg kjører ikke full boycott av de største tek-selskapene - men prøver alltid å velge andre løsninger hvis jeg kan. Det er også andre grunner (som jeg berører under her) til å ikke velge disse - men dette punktet handler rett og slett om at jeg synes disse selskapene har mer enn nok makt i samfunnet allerede.

2) Fastmail har godt personvern

En annen grunn til å ikke bruke Microsoft (Outlook/Hotmail) og Google (Gmail), handler om personvern - og det er som regel grunn til å være litt skeptisk dersom en tjeneste (særlig såpass store som e-post) ikke koster penger. Her er Fastmail mye bedre - men samtidig synes jeg det er en fordel at de ikke har sikkerhet som hoved-salgsargument, slik som Proton og Tuta. 3 Vi snakker fortsatt om e-post - så jeg synes ikke det er et poeng å bruke mye energi på å forsøke å gjøre det like sikkert som Signal, liksom. Da foretrekker jeg en tjeneste som går for å ikke tjene penger på dataen min, men så heller bruker kreftene på å gi meg en bedre e-post-tjeneste.

3) Uavhengighet, og best protokoll-støtte

Det meste av e-post i dag leveres gjennom protokollen IMAP, introdusert i 1986(!). Det er derfor ikke overraskende at noen har kommet på moderne e-post-idéer som ikke støttes av denne. Gmail var én av de første - blant annet med ting som merkelapper i stedet for mapper, for å sortere e-post. De har et oversettelses-lag fra deres eget system til IMAP (så du kan logge inn på Mail.app med din Gmail-konto, for eksempel), men kjører helst på sin egne proprietære Gmail API. Det er denne API-en apper som Mimestream bruker. Microsoft har noe tilsvarende (egen API + IMAP-støtte). Så med disse, så kan du bruke andre apper, og ikke forholde seg til API-ene, men da mister du en del av de spesielle funksjonene.

Apple (iCloud) tror jeg ikke har noen spesielle API-er - men der handler det bare om at jeg gjerne unngår å ha e-posten knytta opp til en spesifikk “platform” på den måten.

Før Fastmail, brukte jeg Hey Email. Dette likte jeg godt! De har mange gode idéer, og har laga en smart e-post-app. 4 Men ikke bare er den er en del dyrere enn Fastmail - de smarte greiene er custom, og man kan ikke bruke andre apper i det hele tatt.

Fastmail er uavhengig av plattformer og slikt, og støtter også IMAP. Så man kan bruke den klienten og de enhetene man ønsker. De støtter også moderne ting som merkelapper - men i stedet for å gjemme det bak en lukka API, har de bidratt til en ny, åpen standard, kalt JMAP. Som med alle nye standarder, er problemet utbredelse - og per nå tror jeg ikke det er mange andre enn Fastmail som støtter den. Men jeg vet Mimestream-folka er veldig interessert i å støtte den (og har også vært med i utforminga) - og jeg liker så godt når selskaper gjør slike ting, at dette vil jeg støtte. I tillegg støttes jo også vanlig IMAP!

4) God administrering av brukere, alias og regler

Fastmail har en veldig robust system for å lage regler, som hjelper deg å sortere hvor innkommende e-post havner. Og siden denne ikke sitter i klienten (men i backend), dukker sorteringa opp overalt, og er ganske portabel.

I tillegg er det enkelt å administrere domener og alias. Min hoved-adresse er erlend@etternavn.no. 5 Det var veldig enkelt å så sette konas adresse til kristine@etternavn.no, og så i tillegg lage et alias for post@etternavn.no, som automatisk sender til begge to. Som folk flest bryr ikke kona seg så mye om e-post-serveren hun bruker - men jeg liker at jeg lett kan administrere hennes bruker (uten tilgang på e-postene), og at hun ikke må forholde seg til noe vanskelig. Jeg bare hjalp henne inn i Spark, og så har hun ikke tenkt på hvor e-posten ligger (også vet hun at hun må på fastmail.com hvis hun skal logge inn på en annen enhet).

Man betaler kun for de faktiske e-post-arkivene (som i vårt tilfelle er to i tallet), mens det å legge til flere adresser som dytter e-post dit, er gratis. Disse aliasa kan også sende e-post - og man trenger ikke å ha med eget domene. Du kan fint lage @fastmail.com adresser, og til mange andre domener, som de har rettighetene til.

I tillegg har de en god støtte for maskerte e-post-adresser. Dette vil si at du kan lage adresser av typen keen.idea5636@fastmail.com, som så videresender til deg. Det fine med å gi ut slike, i stedet for hoved-adressa di, er at du kan skru dem av én-og-én dersom du starter å få et spam-problem, for eksempel!

Du kan lage disse i appene deres (og siste versjonen av iOS-appen fikk også støtte for Snarveier) - men i tillegg finnes det en fin app, for iPhone og iPad (med Mac-støtte), kalt Masked Email Manager, det er en egen 1Password-integrasjon, og i tillegg en Raycast-utvidelse. Her kan du se hvor raskt det går for meg å lage adressa raycast.iozau@fastmail.com med sistnevnte:

Jeg har søkt “Masked” i Raycast, og jeg kan velge “Create Masked Email”, “Show Masked Emails” eller “Quick Create Masked Email”.

Jeg har trykka på “Create Masked Email”, og kan legge inn “Prefix” og “Description” hvis jeg vil.

Etter å ha trykka "Enter" på siste bildet, får jeg adressa på utklippstavla. 👌🏻

Så, oppsummert er dette grunnene til at jeg bruker Fastmail:

  • Jeg liker at Fastmail ikke er blant tek-selskapene som allerede har mer enn nok makt. Og e-post er såpass viktig, at jeg ikke vil ha det knytta opp mot spesifikke enheter eller plattformer.
  • Jeg vil også heller betale for e-post med penger enn personlig data. Og jeg liker at deres eneste insentiv er å beholde tjenesten god nok til at jeg fortsetter å betale.
  • Jeg kan bruke hvilken klient jeg ønsker, og lett bytte mellom dem.
  • De fronter en moderne e-post-standard jeg har troa på og ønsker at lykkes.
  • Strålende håndtering av flere brukere, domener og alias.

Og dersom du også vil prøve, er dette lenka 🖇️ som gir meg litt tips om du er fornøyd!


  1. Jeg tror faktisk jeg får det hver måned, så lenge han er kunde - så dét er jo ikke så galt egentlig! Men det blir jo litt komisk når det bare er ham, så klart. ↩︎

  2. Jeg har skrevet mer om hvordan jeg bruker slike lenker, og andre etikk-spørsmål, her↩︎

  3. Jeg tror disse tjeneste også er ålreite, og absolutt noe det er verdt å sjekke! ↩︎

  4. Så jeg kan absolutt anbefale dette også, hvis du bruker mye e-post. De har også kommet med en kalender, som virker smart! ↩︎

  5. Nei, ikke faktisk “etternavn.no”. ↩︎