Telegram-tips for nye brukere
Jeg har tidligere skrevet litt mer grundig om hvorfor jeg synes Telegram er et godt alternativ for chatte-app. Der har jeg også gått mer i detalj når det gjelder gode funksjoner (og noen negative aspekter) – men jeg ville samle noe kjappe tips i en kortere artikkel her.
Komme i gang
Ikke alle disse punktene er obligatoriske – men jeg anbefaler alle:
- Start på telefonen din, og last ned og lag deg en bruker (gjerne med profilbilde). Denne sida har lenker til apper for alle platformer.
- Pass på at appen har varslinger og andre tillatelser.
- Last ned, og logg inn, på andre enheter du bruker, som PC og nettbrett. Jeg liker å ha varslinger her også – men ikke like nødvendig. Den viktigste grunnen er at jeg liker når “meldinger” ikke bare er noe som lever på telefonen. (Er jo også mye bedre å skrive på ordentlig tastatur!)
- Gi appen en sjanse. Prøv å bruke den litt, siden den sikkert er litt uvant i starten. Sjansen for at du liker den blir også større om du gjør siste punkt:
- Tilpass utseende og slikt til din smak og ditt behov.
Tilpasninger
Jeg anbefaler generelt å trykke litt rundt inne på Innstillinger – men særlig disse to er kjekke å sjekke:
Der kan du tilpasse varslinger (og lyder), og hvordan chattene ser ut. Du kan også tilpasse til enkelt-chatter, hvis du ikke vil at alle skal være like.
Vanlig kommunikasjon
Noen bruker Telegram nærmest som et sosialt medium – men jeg bruker det bare til enkel kommunikasjon, tekst-chat og video- og lydsamtaler, med familie og venner. Og her er noen gode funksjoner man kan benytte seg av til dette.
Formatere, og planlegge, meldinger
Dette er tinga jeg savner mest når jeg må bruke andre chatte-tjenester! (Noen har noen av disse funksjonene, men ingen andre har alle.)
For eksempel på Mac, så kan man formatere deler av en melding ved å markere teksten, høyreklikke, og så gå på Transformations. (På telefoner marker man teksten og trykker på Formatér.)
Her kan du se at man har følgende muligheter:
- Strek gjennom tekst
- Understrek
- Spoiler (som vil si at teksten skjules fram til mottakeren holder inne over den)
- Monospace (teksttype man ofte bruker til koding)
- Kursiv
- Fet
- Hyperlenke
- Sitat
Jeg synes dette er en undervurdert funksjon, som kan gjøre meldinger lettere å lese. Særlig det å kunne legge til hyperlenker kan være nyttig her – så ikke lange lenker roter til teksten.
Når du har skrevet ferdig en melding, kan du også holde inne sende-knappen for å få disse flotte valgene:
- Man kan legge til en emoji-effekt,
- sende uten av mottaker får varsel,
- sende når mottakeren åpner appen,
- eller planlegge et tidspunkt for sending.
Jeg liker særlig den siste, hvis jeg for eksempel skriver en melding etter vanlige folks leggetid, men tenker den gjerne kan sendes klokka 09:00. Da kan jeg likevel få den ut av hodet.
Svare på, og redigere, meldinger
Hvis du holder inne på en melding i en tråd, får du disse valga:
Hvis du trykker Svar kan du også velge å sitere deler av teksten.
Dersom du holder inne på en av dine egne meldinger, kan du også trykke Redigér. Jeg liker at man både kan redigere og slette meldinger!
Lyd- og video-meldinger
Hvis du trykker på dette ikonet, bytter du mellom å sende en rask lyd- eller video-melding. Hold inne for å spille inn. Du kan også velge om den kan høres mer enn én gang eller ikke. (Dette kan du også velge når du sender vanlige bilder, a la Snapchat.)
Organisering
Dersom du har mange samtaler gående, kan det være fint at man kan sortere dem i ulike mapper. Her er et skjermbilde av mappa jeg kun har gitt et emoji-navn (👨👩👧👦), som er for grupper og enkelt-samtaler med familie:
Man kan også feste enkelt-samtaler, så de(n) alltid er øverst. Jeg har gjort dette med samtalen med kona, for eksempel.
Jeg liker også at man kan gå inn på en enkelt-bruker og få oversikt filer og lenker man har delt med hverandre, hvilke grupper begge er med i, osv. 👇🏻
Deling
Dersom du trykker der jeg har satt blå pil, kan du sende emoji, klistremerke eller GIF-er.
Trykker du på under den røde pilen, får du opp denne menyen:
Video, bilde, m.m.
Du kan trygt dele media fra Galleri der – siden Telegram ikke komprimerer så mye at de blir ødelagt. Men dersom du sender dette via Fil, sendes de helt uten komprimering. Derfra kan man dele filer helt opp til 2 GB!
Posisjon
Hvis du trykke Posisjon, får du opp dette:
Jeg liker at jeg kan dele direktesendt posisjon, i en begrensa periode, for eksempel så folk kan følge med på hvor langt unna jeg er. Dersom begge deler slik live-posisjon, kan man også sette på varsel av typen “gi meg et pling når vi er 200 meter unna hverandre”. Veldig kjekt!
Grupper
I tillegg til solide grunnleggende funksjoner når et gjelder chatter, har Telegram i tillegg noen ekstra fine funksjoner til gruppe-chatter. (Og dette er hvorfor jeg ønsker meg så mange som mulig på plattformen!)
Emner
Dette er ikke nødvendig å skru på for alle grupper – men på noen, kan det være veldig kjekt å dele opp i Emner/under-grupper.
Her har jeg laga et eksempel på en inndeling man kan ha:
- 🎄 Gaver – for å dele ting som ønskelister
- 🏠 Samlinger – for å avtale å møtes
- ❓ Hjelp og råd – for tech-support, praktiske spørsmål, osv.
- 🧳 Minner – for å dele bilder etter en samling, gamle bilder man har funnet på loftet, osv.
- # Generell prat – for øvrig kommunikasjon
Jeg synes slike inndelinger gjør det lettere at ting ikke forsvinner i en strøm av meldinger – men det er jo ikke krise om man ikke alltid legger ting “riktig”!
På samme måte som med enkelt-samtaler, kan man enkelt få oversikt over hva som er delt. Og både dette, og ting som varslings-innstillinger, kan både være på hele gruppa, eller kun ett enkelt-emne.
Avstemninger
Telegram har også fine funksjoner for å lage avstemninger, som blant annet kan være nyttig om man skal finne dagen flest kan møtes i romjula!
Generelt en god app
I tillegg til at jeg liker at appen ikke har reklame[^1] og er enkel å bruke, så liker jeg at den generelle kvaliteten på appen er god. Det merkes i en del små-detaljer. Men både for å oppdage disse, og for å generelt bli vant til den (for noen småting vil jo være ulikt fra det man er vant til), så må man jo gi appen en sjanse.
Selv mener jeg jo oppriktig at den er vesentlig bedre enn ting som Messenger og iMessage – så jeg ville prøvd å bruke den med alle som også er på tjenesten! Også viktig å huske varslinger, tillatelser, og å gi den er grei plassering på hjem-skjermer og slikt.
[^1] Utenom i store, offentlige kanaler (jeg aldri bruker). Og disse bruker ikke sporing for å tilpasses.