Prolog, og det første skrittet

Link to English version

Jeg har vært en himla nørd, i hele mitt 34-år-lange liv. Så selvfølgelig har jeg brukt en del tid foran en datamaskin av noe slag, og med et tastatur. Heldigvis har jeg aldri kjent noe ubehag knytta til dette. 1

Jeg vet ikke om det er på grunn av alderen min, eller bare det faktum at jeg har brukt enda mer tid med henda på tastatur i det siste, men nå har jeg ganske vondt i henda. Særlig venstrehånda er ugrei - men heldigvis kjenner jeg ikke noe noe annet sted, som skuldre og albuer.

Likevel har jeg lyst til å være (nesten) i forkant, og gjøre noe med saken.

Litt om min nåværende situasjon

De siste åra, har jeg stort sett jobba på et lite hjemmekontor. Det har vært OK, men ikke noe mer. Men for et par uker sida, fikk jeg endelig mitt første eksterne kontor - som jeg har helt for meg selv. Dette har gjort situasjonen bedre, men jeg har vært litt dum og jobba litt for mye på kjøkkenbordet og rett på laptopen…

Her er et bilde fra det nye kontoret:

Apple Studio Display med høydejustering. iPad ved siden av skjermen. Elektrisk hev/senk-pult. Apple-styreflate, tastatur og numpad, og håndleddshvilere foran alt.

Ikke synlig i bildet, er en Herman Miller Aeron-stol, fotskammel, og en ståmatte.

Positive ting med oppsettet mitt

 • Hev/senk-pult gjør det lett å få riktig 90° albuevinkel.
 • Jeg kan også veksle mellom å sitte og å stå.
 • Siden tastaturet mitt ikke er så bredt som de som har numpad på høyresida, strekker jeg ikke ut hånda for langt for å nå styreflata.
 • Håndleddshvilerene er høye nok til at jeg ikke må vippe hendene opp (eller ned).
 • Skjermen kan både vippes og høydejusteres.

Men det er svakheter ved mitt kjære custom tastatur…

Nærbilde av tastaturet og numpaden. Det er et 67 % custom mekanisk tastatur med volumknott.

Laneware Macro-1 og LW-67. Boba U4-brytere.

Jeg og noen venner kjøpte custom-tastatur omtrent samtidig. De kjøpte splitt-tastatur, som dette:

ZSA Moonlander. Hvitt splitt-tastatur med fire tommelknapper til hver hånd.

Jeg syntes de var kule, men jeg ønsker et tastatur som også andre kunne bruke. I tillegg hadde jeg aldri kjent noe ubehag, så syntes ikke det virka verdt det å gå for et slik tastatur.

Men det er (særlig) fire problemer med vanlige tastatur

 1. Når du har pekefingrene på  f  og  j , så er henda egenltig for smale. I stedet for å være i skulderbredde, må du trykke dem innover.
 2. Siden tastaturet er helt flatt, så peker håndflata rett opp mot taket. For å få denne posisjonen må man vri håndleddene litt, og dette er ikke optimalt.
 3. De sterkeste fingrene dine (tomlene) er nesten arbeidsløse. Og siden mellomromstasten er så stor, må du strekke dem for å nå tastene ved siden av.
 4. Tastekolonnene er forskjøvet, som (sammen med QWERTY) heller ikke er optimalt.

De fleste splitt-tastatur løser alle disse problemene(til en viss grad).**  Robothender som «skriver» på tastaturet. Det er splittet langt nok til at man kan skrive i skulderbredde.

Du kan ha henda langt når ifra hverandre, tastaturet kan vippes til sidene, det er flere tommelknapper, og tastekolonnene er rette.

Viser at tastenkolonnene er rette.

Men jeg vil prøve å unngå nytt tastatur, hvis jeg ikke må

De er dyre, og jeg har brukt mye tid og penger på tastaturene jeg har nå (og jeg digger dem!). Så Del 1 av denne reisa er ting jeg kan gjøre som ikke er å kjøpe nytt tastatur.

Jeg spurte splitt-vennene mine, og de hadde faktisk noen råd som ikke var «Kjøp splitt-tastatur!». Så noen av disse idéene er deres.

1) Sett bein på styreflata, så jeg kan vippe den

Selv om det er venstrehånda som gjør mest vondt, kan jeg jo være litt grei med høyrehånda også. Jeg kan ikke vippe tastaturet mitt sidelengs - men jeg kan gjøre det med styreflata!

2) Være mer bevisst på hvordan jeg bruker tastaturene mine

Jeg har merka at det hjelper en del å bare tenke litt mer over hvordan jeg gjør ulike handlinger, holder hendene mine, osv. Nå roterer jeg hendene mine i en mer komfortabel situasjon mens jeg skriver, og jeg trykker på modifikator-knapper på en bedre måte. For eksempel, så har jeg starta å trykke Option + Command med bare venstre tommel.

Men jeg kan øppe dette med neste steg:

3) Programmere home row modifiers

Hvor ofte holder du nede bokstaver for å skrive mange av dem? 2 Det er jo nesten bare modifikasjonsknappene man holder inne. Så noen har tatt det geniale skrittet og modda hjemmeraden ( A S D FJ K L Ø ) til å være modifikasjonsknapper når man holder dem inne!

A S D F-tastaturhetter med modifikasjons-symboler.

Bilde fra lenka over.

Så, for eksempel, kan du sette at  f  og  j  blir Command hvis du holder dem inne.

Så hvis du vil trykke cmd + c, kan du holde inne  f  og så klikke  c .

Hvis du vil trykke cmd + f, kan du holde inne  j  og klikke  f .

4) Gjøre spesifikke øvelser

Det finnes øvelser som er designa for å hjelpe med utfordringene jeg har starta å få 3 Men jeg bør også vurdere den siste idéen:

Få Et Liv™

Det er mange ting jeg liker (og må) gjøre, som ikke er å dunke på et tastatur. Jeg bør prioritere å gjøre mer av de tinga. Og nå som jeg har klart å få opp versjon 1.0 av denne nettsida, vil det bli litt lettere!


Vi får se om jeg må ut på en Del 2 av denne reisa. Og en kompis har tilbudt seg at jeg kan teste hans ZSA Moonlander litt!

ZSA Voyager. Lite hvitt splitt-tastatur.

ZSA lager også Voyager, som ser bra ut.

Lily58. Også et lite splitt-tastatur, men med flere tommelknapper.

Men akkurat nå, er det en versjon av Lily58 (bildet over) eller Boardsource Lulu (bildet under) som frister mest. Jeg liker at de er små, samtidig som de har litt flere tommelknapper. Jeg liker også at de kan lages med volumknott, og at de er litt mer DIY!

Enda et splitt-tastatur, men med litt mindre DIY-vibber. Er vippa ganske mye.

Har du noen flere råd? Kommenter gjerne her (må legge inn lenke) eller send en mail!


 1. Dette er dét som kalles et frampek↩︎

 2. Zzzzzzzzz ↩︎

 3. Ikke at jeg har funnet dem enda! ↩︎