Link to English version

I går fikk Apple en bot fra EU på €1.84 milliarder — for å ha gjort det vanskeligere for musikkstreamings-tjenester som Spotify å konkurrere.

Jeg har sett folk si at dette ikke gir mening, siden Spotify har en større markedsandel enn Apple Musc. Men det er ikke dét klagen handler om.

Greia er at Apple har brukt størrelsen, og den generelle markedsposisjonen deres, for å sørge for at Apple Music har en større markedsandel enn den hadde hatt hvis de måtte konkurrere rettferdig. Apple er 80 ganger så stort som Spotify. For å sette det i perspektiv, så er det samme forhold som et nesehorn og en golden retriever. 1

Hunden slår kanskje nesehornet på "mengden pels" - men jeg ville likevel ikke kalt den "mektigere".

Her er noen av de mindre tinga Apple gjør

 • Jeg trykker «Play» på Macen, og ingenting spilles, så åpner operativsystemet Apple Music - selv om jeg aldri har brukt det.
 • De kaster prøveperioder på brukere når de kjøper produkter fra dem, som iPhone og AirPods. **Og de har til og med reklame for tjenesten i Innstillinger-appen på telefonen min! **
 • Når jeg bruker funksjonen i Kontrollsenter for å kjenne igjen en sang som spilles (Shazam), så gir den meg bare Apple Music-lenke
Skjermbilde av at jeg har søkt på The Shins - Rubber Ballz. Den gir meg en Apple Music-lenke.
Ingen andre enn Apple har tilgang på Kontrollsenter, så Spotify får ikke lov til å lage et alternativ til funksjonen.

Men dette er altså ikke hovedgrunnen for klagen

Hvorfor Spotify «ikke har råd» til å tilby kjøp i appen

La oss gjøre litt enkel matte:

Spotify og Apple music er hverandres hovedkonkurrenter, og begge koster ca. kr 100 i måneden og betaler ca. kr 70 av dette til artister. 2 Dette gir hvert selskap ca. kr 30 i overskudd — som er det samme Apple vil ha av Spotify. Er det vanskelig å se hvordan dette gjør det vanskelig for Spotify å konkurrere?

Spotify kan jo øke prisen, for å betale til Apple. Da får vi følgende:

 • Spotifys økte pris: kr 140
  • Til Apple: kr 42
  • Til artister: kr 70
  • Spotifys overskud: kr 28

Som du ser, så må de i såfall betale mer til hovedkonkurrenten sin enn sitt eget overskudd, og de må ha mye høyere pris enn denne konkurrenten. 3

Marginene til dagligvarebutikker i Norge er på rundt kr 3 per hundrelapp. Hvordan tror du det hadde vært for Rema 100 å konkurrere mot Kiwi, dersom de plutselig måtte betale kr 3 (per hundrelapp) til Norgesgruppen?

Hva bota egentlig handler om

Apple sier, «Men Spotify betaler oss jo ingenting!», men dét er ikke relevant her. 4

Forrige avsnitt forsøkte å forklare hvorfor Spotify «må» tas seg betalt utenfor Appen — og bota er for hvordan Apple gjorde den opplevelsen elendig.

For a decade, Apple abused its dominant position in the market for the distribution of music streaming apps through the App Store. They did so by restricting developers from informing consumers about alternative, cheaper music services available outside of the Apple ecosystem. This is illegal under EU antitrust rules, so today we have fined Apple over €1.8 billion.

 • Margethe Vestager, Executive Vice-President in charge of competition policy

Apple sier «men vi endra reglen om at de kan lenke ut fra appen i januar! Så vi burde ikke få denne bota.» Det er omtrent like godt forsvar, som om én som er tatt for fyllekjøring sier til dommeren «Men jeg er edru nå!»

Og den «forbedra» regelen fra januar funker forresten slik:

 • Utvikleren får én link i hele appen.
 • De må spore alle som trykker på den i minst en uke,
 • og alt den brukeren kjøper på nettsida di i løpet av den uka, skal Apple ha 27 % av (og da er vi tilbake på regnestykkene over).
 • Og utviklere som vil benytte seg av en slik lenke, må sende hele regnskapet sitt til Apple med jevne mellomrom.

Kjempe-deal!

Apple sier altså at «utviklere konkurrere på like for», og dét er kanskje sant hvis man snakker tredjeparts-utvikler mot tredjeparts-utvikler. Men denne bota handler altså om Apple mot tredjeparts-utviklere - og dét prøver de ikke en gang å argumentere for at er rettferdig.

Jeg digger ikke DMA

Det faktum at, selv om du er selskapet med mest profitt i hele verden, så har du en «plikt» til å øke denne profitten ytterlige, er sørenmæ noe av det verste med det økonomiske systemet vårt. Dette profittjaget har gjort at Apple har kjørt hardt på service revenue, som igjen har hørt til at de har tviholdt på 30 % i App Store 5 og at de har gått inn i markeder hvor de ikke trengs.

Jeg tror oppriktig at den beste versjonen av iOS og App Store, hadde vært en variant med Apple som velvillig despot. En despot som ikke føler at de må ta en tredel av omsetninga til utviklere samtidig som de konkurrere direkte med dem. Men når de viser seg å bare være en despot, skjønner jeg at politikere prøver å skape en endring.


 1. Folk glemmer ofte skala på denne måten når de diskuterer Xbox (Microsoft) vs Playstation (Sony) også. Men den størrelsen og mengden makt hele firmaet har er svært relevant når vi diskuterer konkurranse-forhold. Du kan ikke se deg blind på bare en liten del av kjempene. ↩︎

 2. Noe som er for lite - og fordelingen er også kjip. Men dét er en annen sak! ↩︎

 3. Og Apple kunne jo til og med brukt pengene fra Spotify til å sette ned sin egen pris, og øke prisforskjellen ytterligere - og likevel ha mer overskudd. ↩︎

 4. Jeg tror Spotify hadde digga å kunne bruke kjøp i app, dersom Apple hadde en saklig provisjonsordning og ikke konkurrerte urettferdig. ↩︎

 5. Som de sa bare «skulle dekke utgiftene de hadde»! ↩︎