Back to top

đŸŒ± Praksis-regnbuen

Et rammeverk for delt praksis pÄ en arbeidsplass

Idéen til dette rammeverket dukket opp etter Ä ha jobba noen Är som ungdomsskolelÊrer - men jeg tror absolutt den kan vÊre nyttig for andre arbeidssituasjoner, og andre sammenhenger man mÄ bli enige om praksis, ogsÄ!

Jeg starter rett og slett med modellen:

Dette er begreper jeg skulle Þnske vi hadde nÄr vi diskuterte nye satsinger og praksis, hvordan vi skulle hÄndtere et nytt 8. trinn, tiltak rundt enkeltelever, osv.

  1. BlÄ praksis er felles, og noe alle mÄ gjÞre.
  2. GrÞnn praksis er noe alle oppfordres (styrken mÄ diskuteres) til Ä gjÞre.
  3. Gul praksis er det store mangfoldet av praksiser som ikke faller inn under noen av de andre kategoriene.
  4. Oransje praksis er greit, men frarÄdes (ogsÄ variabel styrke).
  5. RĂžd praksis er uakseptabelt, mer eller mindre uansett.

Jeg tror det kan hjelpe bĂ„de stĂžrre organisasjoner og smĂ„ team, dersom det er klinkende klart hvilken praksis som er felles (blĂ„), og hvilken som “bare” oppfordres (grĂžnn). Men da er det ogsĂ„ viktig at man, som leder, ikke blir frista til Ă„ legge alt man liker i blĂ„ praksis. Dersom det blir for mye der, sĂ„ blir det urealistisk at det virkelig blir felles. Og det eneste man oppnĂ„r da, er Ă„ miste hele det blĂ„ feltet, og at alt blir grĂžnt.


Mottar gjerne tilbakemelding pÄ dette! (For eksempel per e-post.) Jeg regner ogsÄ med det finnes nok av ting som ligner - sÄ hÞrer gjerne om dét ogsÄ.

Passer dette inn i din sammenheng? Burde jeg endre navn pÄ noen av kategoriene? Flere eller fÊrre kategorier? Burde jeg legge inn eksempler?

GĂžy Ă„ hĂžre om noen tar dette i bruk!