Link to English version

I rettsaken mot Epic, i denne runda med oppmerksomhet fra EU-politikere, og flere andre ganger, har Apple gjort en ting klinkende klart: De mener all business som skjer på deres platformer er deres fortjeneste - og utviklere er heldige som får lov til å betale neste en tredel av omsetninga deres for privilegiet det er å ha programvare på platformene. Dersom Apple forstår at dette forholdet er gjensidig, så skjuler de det godt!

Altså, jeg liker all Apple-hardware jeg har. Jeg digger til og med noe av det! Jeg liker også operativsystemene, fokuset på personvern, og måten økosystemet funker sammen. Men jeg tror jeg hadde klart meg greit med en Framework-laptop, Asus-telefon og Sony-propper også! Det er ikke tinga Apple selv lager og gjør som er hovedgrunnen til at jeg kjøper Apple-produkter. Det er alle de fantastiske tredjepartsutviklerene, som lager strålende programvare for Apple-platformene.

Jeg vet at Apple lager gode verktøy, API-er og rammeverk som bistår i dette - så jeg sier absolutt ikke at de ikke skal få noe igjen for strevet! Men tanken om at det er énveiskjøring, og kun Apple som bidrar til at andre for business, føles bare helt feil for meg.

Så selv om jeg vet ingen med tilknytning til Apple kommer til å lese dette, så har jeg et behov for å rope: Apple, dere er nødt til å gi en hjertelig takk til (blant annet) den gjengen jeg skal nevne nå - for de gir dere masse business.

Strålende tredjeparts-programvare

De fleste av disse appene er hva jeg vil kalle indie-apper, men ikke alle. 1 Og jeg tror mesteparten kun er tilgjengelig på Apple.platformer — men det kan være de er tilgjengelige på, eller på vei til, andre også. Jeg har prøvd alle jeg nevner, men bruker ikke alle jevnlig - selv om jeg bruker (for) mange av dem. 2 Jeg prøver å lenke til riktige utviklere der jeg finner gode lenker, men bare si ifra hvis noe er feil eller du vet hvem jeg burde ha lenka til. Jeg tar også gjerne imot tips til andre som bør på lista!

Apple Studio Display, Røde USB-mikrofon, mekanisk numpad og tastatur, Apple trackpad og Macbook Pro 14-tommer.

Jeg ville aldri aldri kjøpt alle de greiene her, uten all den gode indie-programvaren tilgjengelig på Apples platformer.

En Mac med standardinnstillinger føles ødelagt ut for meg

Å svare på spørsmålet om macOS er bra, er litt komplisert. For jeg liker ikke hvordan det kommer fra fabrikk - men jeg digger hva man kan gjøre det til med tredjeparts-programvare, som ikke er tilgjengelig på andre platformer.

Audio Hijack

Noen leker møbelsnekker som en hobby — jeg leker utvikler

 • Selv om jeg er langt unna profesjonelt nivå, digger jeg Zed-kodebehandleren teamet bak Atom lager.

 • Panic har også nydelige programmer, i

 • iTerm , av George Nachman er også veldig god,

 • men favoritt-terminalen min er Warp.

 • Dersom jeg hadde programert mer på iPaden, hadde jeg brukt Runestone, av Simon Støvring,

 • og Working Copy mer.

 • Ja, og favoritt-nettleseren min erArc av The Browser Company,

Zed

Men det finnes enda flere måter å skrive notater og andre tekster!

Bear-skjermbilde

Bear

Man kan velge og vrake i kalender- og gjøremåls-apper

 • Siden jeg har de fleste gjøremåla mine i NotePlan, så bruker jeg ikke gjøremålsapper så mye. Men det hender jeg bruker GoodTask, siden den bruker Påminnelser.app sin database, men med et litt kraftigere grensesnitt.
 • Things 3, av Cultured Code
 • og Omnifocus av The Omni Group er også strålende.
 • Dersom du er en storbruker av kalender, er Fantastical, av Flexibits, veien å gå.
 • Jeg er ikke dét, så jeg liker at BusyCal, av Busy Apps, er en mellomting mellom Fantastical og Kalender.app. Mye billigere enn førstnevnte, men kraftigere enn sistnevnte.
 • Jeg er også litt svak for n.spektors Calendar 366.

Calendar 366 screenshots, for iPad, iPhone and Apple Watch.

Calendar 366

De fleste av de jeg har nevnt nå, har også gode mobil-apper — men her er noen andre mobilfavoritter

Mela-skjermbilde, som viser en oppskrift på Chili sin carne.

Mela

Apple skrev nylig et bitre tilsvarboten de fikk for å urettferdig konkurrere mot 20 musikk-apper (inkludert Spotify) med Apple Music. Der trekker de fram at Spotify «får bruke Apples tjenester gratis» 3men man kan også snu på det, og si at Spotify opprettholder klientene for Apples plaformer uten at Apple må betale noe for det. Tjenester jeg bruker mye, som Tidal (jeg prøver å gå over fra Spotify), Telegram (chatte-appen med klart best brukeropplevelse) og YouTube (Premium er veldig verdt prisen, synes jeg) er selvsagt tilgjengelige på alle platformer, så holder meg ikke på Apples. Men dersom de ikke var der, så hadde jo platformene vært mye mindre attraktive!

Altså, Apple fortjener tonnevis av kæsj og kreds — men ikke alt! Folk som utviklerne jeg nevner er hodegrunnen til at jeg bruker Apple-platformer, og ikke Apple selv.


 1. Og det varierer vel hva folk regner som «indie». ↩︎

 2. Ja, jeg har et problem. 🙃 ↩︎

 3. Siden de ikke bruker kjøp-i-app. ↩︎